Kvinna med diplom och tecknat självporträtt på flygplats
Bild från prisutdelningen: Camilla Lindberg. Utdrag ur filmen.

Det går utmärkt att med små medel göra film

Frame presenterar alla pristagare på Frame Filmfestival 2022. Frame börjar det nya året med att presentera vinnaren Monne Lindström och hennes underbara film Madam you made my day, som vann hederspris i kategorin 27+ . 

 

Priset består av äran och en ackreditering till Göteborg Film Festival 2023.

Juryns motivering 

Med välgjorda animationer och träffsäker ton tar filmen in oss i karaktärens konflikt genom att låta oss som tittare landa i stunden och närvaron. En träffsäker berättelse som visa hur man kan fånga stora känslor och frågor i ett så kort format.

Vad arbetar du med nu? 

- Jag arbetar just nu med animationer till en kortfilm av filmaren Frans Huhta. Vid sidan av det arbetar jag med egna filmdikter och film- och bokprojekt.  

Har du något tips till andra filmare? 

- Om du är nybörjare och vill göra en egen kortfilm kan du alltid göra det. Det går utmärkt att med små medel göra film och du behöver inga dyra grejer. Utgå från dina egna förutsättningar och våga prova nya sätt att berätta på. Var öppen för nya infall under filmens tillblivelse. Då blir det så mycket mer roligt och spännande under arbetsprocessen. 

- Inom animation så jobbar du kanske helt själv med framställandet av scener, bakgrunder och karaktärer. Då är det viktigt att du har någon som kan hjälpa dej att strukturera upp arbetet och ge dej feedback och energi. 
Använd din storyboard som en slags stomme, där det finns en del plats kvar för oförutsedda händelser under arbetets gång. Bygg filmen från olika håll som en skulptur som långsamt växer fram. Ofta finns inte tillräckligt med tid för det man vill göra, men om det finns tid så låt filmen mogna fram i sin egen takt. Då blir det bäst.