Glad kvinna med blommor och diplom. Damer i bastu
Stillbild ur filmen. Foto prisutdelning: Camilla Lindberg

Priserna innebär att jag fått mod och lust att tänka vidare

Frame presenterar under hösten alla pristagare på Frame Filmfestival 2022. Snart startar Novemberfestivalen och vi fortsätter lysa upp i novembermörkret med de Frame-filmer som tävlar på festivalen.

 

Bara en vecka kvar till Novemberfestivalen och vi vill presentera Akiko Ahlstrand som tävlar i kategorin tungvikt med sin hjärtevärmande film Hej kära mamma. På Frame vann Akiko juryns hederspris, och det nya priset från Filmcentrum Väst.

Juryns motivering

Med absolut närhet fångas tre livsöden genom drabbande reflektioner över kärleken och ensamheten i en vacker porträttfilm som berör på riktigt.

Filmcentrum Västs motivering 

FilmCentrum Väst vill dela ut sitt pris till en film som berör oss på djupet. Med enkel berättarteknik förmedlas en finstämd och eftertänksam film som lyckas fånga de detaljer som gör en relation hel och komplex. En berättelse där ljud, musik, bild och klipp väver en imponerande hyllning till det nära. En ärlig film om en ensamhet och en gemenskap som går i arv från generation till generation; från mor till dotter. 

Hederspriset i Tungvikt innebär urval till Novemberfestivalen samt festivalpass, resa och boende till Novemberfestivalen 2022. Filmcentrum Västs pris består av ett års medlemskap i föreningen. 

Vad betyder priserna för dig Akiko? 

- Är fortfarande så otroligt glad för båda priserna och de fina motiveringarna! Ser mycket fram emot att ha ett sammanhang i Filmcentrum Väst att ta hjälp av när jag utvecklar och börjar spela in min nästa film. Nu närmar sig också Novemberfestivalen som jag följt på distans de senaste två pandemiåren, och det ska bli så kul att få åka dit på riktigt den här gången som en av de tävlande! Sammantaget innebär priserna att jag fått mod och lust att tänka vidare kring och skapa utrymme för kommande projekt, det betyder jättemycket.  

Lycka till på Novemberfestivalen!