Plugga film utomlands

Istället för att gå på några av de etablerade svenska utbildningarna så finns det möjlighet att plugga film utomlands. Det kan vara både krävande och utmanande, men samtidigt är det ganska enkelt att ta steget och komma iväg eftersom det finns möjlighet att få hjälp med det praktiska.

Många av utbildningarna kan du läsa med studiemedel, och det finns även förmedlare som fungerar som coacher. Dessa har direktkontakt med skolorna utomlands och kan hjälpa dig med allt från att ordna visum, studiemedel och boende till att skriva en riktigt bra ansökan. Nedan kan du läsa mer om detta och klicka dig vidare via länkarna. 

Några exempel på filmutbildningar
I USA finns bland annat New York Film Academy (NYFA) (som även har en skola i Australien) och Broward College’s Film Production Fundamentals som ligger i Fort Lauderdale. I Kalifornien finns Santa Barbara City College’s Film and Television Production samt Santa Monica College’s Film Program. Foothill & De Anza är två college i Silicon Valley, inte långt från San Francisco. Foothill College är särskilt bra på utbildningar inom musikteknik (produktion, ljud, mix, komposition, videoproduktion mm). De Anza College ligger i framkanten när det gäller film/TV produktion (utbildningar inriktade mot produktion, animation eller manusförfattande). I Europa finns till exempel Prague Film School som är belägen i Tjeckien, och Regents School of Drama Film and Media i London, Film och TV-produktion på Odder Højskole i Danmark. Met Film School är en ansedd filmskola som finns både i Berlin och London. Några andra etablerade filmutbildningar är Vancouver Film School i Kanada och JMC Academy i Australien. I Australien ligger även Brisbanes University of the Sunshine Coast (USC) som erbjuder enskilda filmkurser samt Academy of Film Theatre & Television (AFTT) i Sydney som är inriktade på filmproduktion och skådespeleri.  Eller varför inte läsa International Academy for Film and Television på Filipinerna? 

Så här funkar det:

Studiestöd - CSN
Du kan få studiemedel om du läser på eftergymnasial nivå, exempelvis högskola eller universitet. För studier på gymnasienivå (tex folkhögskola) kan du få studiemedel från och med den 1 juli det år du fyller 20 år. Studiemedel består av två delar; bidrag och lån. Du väljer själv om du vill låna eller inte. Lånet måste du sedan betala tillbaka. Länk till CSN finner du HÄR.

Utbildningsnivåer
Undergraduate (Bachelor Degree/Diploma) - Här gäller slutbetyg från gymnasiet och samma grundläggande behörighet som när du ska studera vid en svensk högskola. 

Postgraduate (Master Degree/Post Graduate Certificate/Diploma) - För att bli antagen till en utbildning på postgraduate nivå behöver du ha en examen från högskola eller universitet.

Några studieförmedlare och guider:

STA Study Abroad
En av alla studievägledare är STS Study Abroad som arbetar med internationell utbildning och kulturutbyte. De förmedlar bland annat kontakter med Santa Barbara City College’s Film and Television Production och Broward College’s Film Production Fundamentals i Fort Lauderdale. Alla STS utbildningar och de skolor de samarbetar med är godkända av CSN. STS guidar och hjälper dig genom hela processen. 

Plugga utomlands.se
Pluggautomlands.se är en guide vars syfte är att lyfta fram utbildningar utomlands och att vara ett komplement till statliga informationssidor.

Education Link
Education Link förmedlar en stor mängd utbildningar. De är inte specialiserade på just film, men det går att klicka sig vidare i deras utbud och upptäcka en del filmutbildningar bland skolorna.

Blueberry
Blueberry ger svenska studenter information om vilka olika möjligheter det finns för dig som vill läsa utomlands. Blueberry jämför olika program, kurser och utbildningssytem och ger tips och råd kring CNS, boende, försäkringar med mera. För dig som vill träffa andra studenter ordnar Blueberry olika events innan avresan.

Avista
Avista hjälper dig att ta dig till USA, Australien och England där du kan studera under en termin eller ett läsår och välja fristående kurser. Du kan också läsa hela utbildningar på 1-3 år. De flesta utbildningarna har inga krav på förkunskaper och det finns möjlighet att ansöka även för dig som aldrig studerat ämnet tidigare. Samtliga utbildningar berättigar till studiemedel från CSN.

Studin
Studin (Study International) vägleder och hjälper dig med alla delar i din ansökan tills du är på plats. Studin representerar universiteten och skolorna i Sverige och deras tjänst är helt kostnadsfri. Alla terminsavgifter och eventuella ansökningsavgifter betalas direkt till universiteten. Några av de utländska skolor som Studin samarbetar med är Prague Film School, JMC Academy i Australien, New York Film Academy (NYFA) och Regents School of Drama Film and Media i London.

Cineuropa
är en portal med information om europeiska filmskolor. Läs om skolor här.

FilmCloud har pratat med Quang Tran och Jan Norlin som arbetar på Studin. Läs vår intervju med dem HÄR.

Kolla gärna in bloggen Studyplanet för information och inspiration!