11 personer i biograffåtöljer ler mot kameran.
Deltagarna i Uppsala Talangdagar kommer ifrån olika delar av landet. I år kom Josefine Rapp och Đenana Arapovic från Västra Götaland.

Mycket kreativitet i filmsverige, och det känns fett att få vara en del av det

Inlagt av: JosefineRapp 25 Jun 2024

Tåget rullade från Göteborg central tidigt på torsdagsmorgonen. Jag var såklart nervös men pepp att få en helg i en ny stad, med nya människor och en kort distans till mitt projekt. Väl i Uppsala möts jag av en bitande kyla. Jag går igenom staden, över ån och svänger in på gatan som Regina, vår mötesplats för dagen, ligger på. Första dagen var intensiv där vi fick mjukstarta med en presentationsrunda av oss själva, sen vidare till pitchträning, möte med producenter och en session med konsulenter. Kvällen avslutades på festivalens kontor där vi fick varsin egenbryggd öl i handen och chans att träffa filmskapare och internationella festivalarrangörer. Jag gick från den festen med en känsla av att denna helgen skulle bli toppen. 

Fredagen började med kortfilmspitch. Följd av en dag med många inspirerande föreläsningar om; att skapa film, kreativ finansiering och att hitta sin idé. En dag späckad med intryck! Jag behövde ta mig ut en sväng och gick en promenad i staden och gick förbi ett gäng studenter som var fint uppklädda med Somersby i händerna. Insåg att alla inte var i Uppsala av samma anledning som jag. Knasigt, men också skönt att veta att festivalen skapar en bubbla, samt att jag och studenterna nog avslutade dagen på samma sätt, med mingel och öl. 

Hittills på festivalen har allt varit lugnt, jag har kunnat vara i bakgrunden. Något jag trivs med och uppskattar, det är därför jag är producent, eller? Oavsett vad, lördagen var för mig mer nervös, då det nämligen var den stora “visa-sin-film”-dagen. Jag blev först ut med min film Låt det brinna, en film vi gjorde 2020 under brinnande pandemi. Det var fint att se sin film igen.
Direkt efter detta var det vidare för att se några av talangdeltagarna på programpunkten would you buy this?. Här fick de visa en av sina filmer och sedan skulle en jury med personer från festivaler och marketing ge sin take på om filmen skulle ”köpas” av dem eller andra festivaler. Det var riktigt lärorikt att få höra från deras perspektiv, hur de tänker och ser på filmer. Något jag tar med mig inför min kommande distribution. Dagen avslutades med mer mingel och mer öl. Toppen! 

Vi avslutade talangdagarna med en gemensam frukost på hotellet. Och då insåg jag hur fort man lär känna en grupp. Dessa personer jag fått vara med under 4 dagar har inspirerat mig till att skapa film. Vi har varit intresserade av varandras projekt och jag känner en sån pepp på att få se allas kommande filmer på festivaler inom kommande år. 

Det ryms mycket kreativitet i filmsverige, och det känns fett att få vara en del av det.

Josefine

Medlemsbloggen

Spännande att prata med publiken och höra deras tankar efter att ha mötts av våran idé.

av: Tara Fouladi den 25 jun 2024
  Solen skiner när vi anländer i Grimstad efter en 9 timmars bussresa. Gästhuset vi bor på är...

It helped me having a clearer idea on how to position my film practice

av: Gäst den 18 mar 2024
Ian Cardinali har efter master på HDK-Valand valt att fortsätta knyta band i Sverige. Tempo MeetUp...

Vi är här, vi finns och vi håller på

av: Clara Noreen den 13 mar 2024
Clara Norén åkte på Tempo MeetUp och inspirerades redan på invigningen.   När jag tidigare år har...

Mycket kreativitet i filmsverige, och det känns fett att få vara en del av det

av: JosefineRapp den 18 dec 2023
Tåget rullade från Göteborg central tidigt på torsdagsmorgonen. Jag var såklart nervös men pepp att...

You only live once - I Uppsala släppte jag taget om gamla tankar kring film

av: Jacqueline_Andren den 16 nov 2023
Jag har varit med till Uppsalas talangdagar och där föll polletten ner (äntligen) i hur man blir en...

Efter min vecka i Odense känner jag mig full av energi och inspiration

av: Ellen Johansson den 19 okt 2023
Jag heter Ellen och jag var på Talent Camp 2023 i Odense.   Den 28e augusti tog jag tåget från...