Talang. Talang? Talanguppsaladagar.

Inlagt av: Katerina Pavlou 3 Apr 2020

Uppsalas 33:e Internationella kortfilmsfestival drog igång den 20:e oktober samtidigt som vintern började göra sig påtagligt mer påmind i östra Sverige.

Vi var cirka 15 deltagare från olika län som tog del av föreläsningar, filmvisningar och 6 av oss fick även pichta varsitt filmprojekt inför en jury och publik. Jag var inte en av dessa pirriga men hoppfulla pitchare men hoppas få bli det nästa år då jag gärna återbesöker Uppsala och dess talangdagar. Vinnaren av pitchen blev Elin Övergaard med sin film BRA ATT DU KOM HEM I TID som fick 25 000 kr till sitt nästa filmprojekt. Jag önskar alla pitchare framgång med sina inspelningar!

Festivalen var glesa biosalonger, endast fyllda med bioälskare som tog plats i en alltför tyst biograf. Prasselljud och lysande mobilskärmar som man är van vid på SF:s biografer var som obefintliga. Fullbokade vandrarhem, fyllda med gäster från hela världen. Alla kontinenter fanns representerade i biograferna Regina och Grand fram till sen eftermiddag. Nätverkandet och handslagen tog rum i den strama puben Agave.

På en föreläsning ekade meningen "Jag har haft tur att få göra 58 filmer vid åldern 46", sagd av Ewa Cederstam som är känd för Armbryterskan från Ensamheten (2004) och Våga minnas (2012). Jag räckte upp handen och frågade hur man skiljer på tur och talang.

Jag fick ett lovande ekande svar ut från mikrofonen i Grand; "Alla är talangfulla. Sticker man ut hakan kan man få en smäll i ansiktet". Förhöjda risker, som du själv bara kan avgöra om du och din film är värd att sticka ut hakan för. För om Ewa har rätt och vi är alla talangfulla, är konkurrenterna oändliga. Hur svårt är det då att inte göra film? 

/Katerina Pavlou

Angående fotografiet: 
Under Talangdagarna fick vi 2 övningar, den första var att presentera sig med valfritt foto och berätta hur detta har formats en filmskapande. Här står jag i Fyrisbiografen och berättar om ett foto som jag tog under 2012 i Tyskland med min kompaktkomaera. Det är mitt bästa foto. Jag hann bara ta en bild av denna flicka, tur eller talang? 

Medlemsbloggen

En pitchtävling som inte känns som en tävling

av: Johan Bodell den 30 okt 2019
När jag förra året var en av deltagarna på talangdagarna under Uppsala kortfilmsfestival var en...

Feedback, arbetsmetoder, verktyg och bastubad

av: Lisa Meyer den 26 aug 2019
Under en fantastisk långhelg på Håskö fick jag, tillsammans med deltagare från totalt sex andra...

Inget fan av Bergman!

av: Love Erik Hjertberg den 4 jul 2019
Jag är inget fan av Bergmans filmer men kan heller inte säga motsatsen då jag aldrig har sett någon...

Pitch-tips och speeddating med branschen

av: Gäst den 15 maj 2019
Vi är just hemkomna från fyra dagar av Webisode-workshop i Stockholm. För dig som missat det, är...

Många nya sätt och sidor att se på sitt skapande

av: Gäst den 8 mar 2019
Tankar från Tempo MeetUp 2019 Vi alla människor har ett behov av att känna meningsfullhet och...

Spännande Webisodes-dagar i Norge

av: Gäst den 4 mar 2019
Under fyra intensiva dagar har vi som står bakom webserien Hissvakten, filmskaparna Anna Mercedes...