ung kvinna lutar sig mot ung mans bröst
Ur "Låt det brinna" Fotograf: Olle Nocke Ekman

Våga lek med uttrycken

Josefine och Adams film tävlar på Novemberfestivalen, men skall även till en meriterande festival i Belgien.


Frame presenterar nu i nyheterna pristagare på Frame Filmfestival och som tävlar på Novemberfestivalen. Denna gång gör vi inte det. Det är filmen ”Låt det brinna” som är uttagen att tävla på Novemberfestivalen, men inte tävlade på Frame filmfestival. Den tävlade i stället på Örebro Short Film Festival och blev där vinnare av Tungviktskategorin. 

Varför nämner vi då filmen? Jo, ”Låt det brinna” är skriven och regisserad av Adam Starsmark och producerad av Josefine Rapp som 2019-2020 var deltagare i vårt utvecklingsprogram Prodda och 2019 fick FilmCloud projektstöd för filmen. 

Filmen handlar om två tonåringar som bestämt sig för att göra slut och utspelar sig i ett sovrum. Josefine lyckade producera filmen just som pandemin brutit ut mycket tack vare den begränsade arenan och de få karaktärerna i historien. – Vi var ett litet team och extremt försiktiga, säger Josefine, som fick slita mer med logistik kring smittsäkerhet än hon tänkt. 

”Låt det brinna” är nu på festivalturné och har redan hunnit visas på festivaler i New York, Lyon, Karlsruhe, Forlì och Örebro. Nu har den dessutom blivit utvald till europeiska tävlingssektionen på den Oscars-, BAFTA- och European Film Awards-kvalificerande kortfilmsfestivalen i Leuven, Belgien. – Det känns otroligt roligt och är filmens största bedrift hittills, då det bara var 30 av ca 1500 inskickade kortfilmer som kom med, säger Josefine nöjt.

Har du något tips till andra filmare? 
Att inte tänka så mycket, våga leka med uttrycken och utforska för att utvecklas. Det är superviktigt att som producent även känna den friheten i projekt. 

FilmCloud önskar Josefine och Adam fortsatt framgång med deras ”Låt det brinna”. Vi hejar såklart även på dem på Novemberfestivalen, även om de nu inte tävlar för Västra Götaland. :-)