Bild på mottagare av FilmClouds Projektstöd

De får FilmCloud projektstöd hösten 2019

Stulen identitet, ljugande mamma, ung kärlek och oförlåtligt utnyttjande eller uthängd. Det är några av ämnena som behandlas i de filmer som höstens sex stipendiater har börjat jobba med. De får 25000 kronor var och vi kallar det FilmCloud projektstöd. Här är de med en kort sammanfattning av deras projekt med utdrag ur deras projektbeskrivningar.

 

Rasmus Kilander, 22 år, Falköping (regissör & manusförfattare)

Avd. Humlan Samtidigt som en ung förskolevikarie skyndar ut från ett möte på arbetsplatsen, används sociala medier till att sprida vad som nu betraktas som sanning. Men vad fick han egentligen höra därinne? En film om sociala medier som folkdomstol, och om att utsidan är svår att tvätta bort.

"Jag vill med filmen fundera över hur stor makt sociala medier egentligen har fått, i vilken utsträckning de påverkar vad som anses vara sanning - och vilka följder det kan få."

Maria Vatne Jansson, 30 år, Göteborg (regissör & manusförfattare)

What´s eating Anna? är en svart dramakomedi som jag har skrivit. Manuset är inspirerat av kulturprofilerna, komikerna och det gifta paret Anna Mannheimer och Peter Apelgren. Det är ett manus som handlar om att vara trött på att hålla låda och vara till lags. 

"Jag fastnar för när Peter berättar om hur full han blir en påsk att familjen får hjälpa honom in i sovrummet. Jag fastnar även för hur Anna berättar att hon inte vill utvecklas utan invecklas och att lathet är hennes största drivkraft. Jag skriver ett manus som handlar om vardag, relationer, död, skam och skamlöshet."

Josefine Rapp, 24 år, Göteborg (producent)

Låt Det Brinna fångar 17 åriga Arabella och David som precis bestämt sig för att göra slut. Hur ska de berätta det för sina klasskamrater, verkar vara det stora problemet för dem. Är uppbrottet verkligen är ett gemensamt beslut?

"Jag fastnade för igenkänningen i den charmiga naiviteten som ung kärlek medför. Karaktärerna och scenariot i Låt det brinna känns som ett minne, hur vi ser tillbaka och romantiserar ung kärlek. I filmen är spelet centralt och jag har en stark ambition att kunna lägga mycket fokus på att låta regissören och skådespelarna bygga upp en trygg miljö och finkänsligt samspel genom repetitionstillfällen."

Johan Bodell, 29 år, Göteborg (regissör & manusförfattare) 

Stulen dröm följer vi Moa till LA på audition. Hon misslyckas framför juryn och reser hem igen. En dag går hon förbi en filmaffisch med en Wilma Walter i huvudrollen. Hon ser ut att kunna vara Moas tvilling. 

"Idag används deepfake-tekniken i allt från att göra narr av politiker, roliga memes och hämndporr. Vad är då nästa steg i den här utvecklingen? Produktionsbolagen kan plocka det bästa från flera olika personer. Utseendet från en person, skådespelarförmågan från en annan och rösten från en tredje och så vidare. Det gör de genom att locka de unga personer som skulle göra vad som helst för att få en roll i en film och med krångliga avtal och lösa löften utnyttjar de situationen och tar de drag från personerna som de är ute efter."

Lovisa Diffner, 28 år, Göteborg (regissör)

Mellan lagen och det som känns rätt (arbetstitel) är en dokumentärfilm som följer Jannika - 43 år som lever med sin familj bestående av fem barn, sin man, två katter och en hund. Hon har precis sagt upp sig från sin tjänst som ordningsvakt i tunnelbanan för att satsa på att bli föreläsare och livscoach. Hon ventilerar och för ofta diskussioner om livet och jobbet via sin Instagram och Facebook-sida. 

"För mig berör detta porträtt/dokumentär samhällsstrukturer, moral och hur det är att vara människa mitt i mellan detta. Att lyfta fram Jannika som vågar vara mänsklig genom att visa rädslor, tårar, ilska, glädje, kärlek och flertalet andra känslor i kombination med att ha kunskap och erfarenhet av att faktiskt ha levt igenom många av de sakerna hon diskuterar i media och med medmänniskor, är något jag känner behövs."

Stina Eriksson, 26 år, Götbeorg (producent)

Nitton handlar om Agnes och Adam, om ett ungt par som står mitt i gränslandet mellan att vara barn och att vara vuxna. Agnes jobbar i livsmedelsbutik, Adam är arbetslös och hans möten på arbetsförmedlingen leder ingenvart. Agnes ska berätta för Adam att hon är gravid, hon gick aldrig till kliniken för att göra abort som de kom fram till. Men den här gången är det annorlunda. De ska få barn, och de kommer att bli världens bästa föräldrar. 

"Det här projektet började med att vi ville testa, se hur det kändes att bara sätta igång. Att på ett lekfullt och lustfyllt sätt skapa en film som vi alla var delaktiga i. Det är i en liten skala med ett litet team, få skådespelare och en tydlig riktning. Där vi alla har en gemensam vision, att få till en så fin film som möjligt."