Proddazoom
Årets deltagare i Prodda är Cemal Dogan, Josefine Rapp, Ellen Johansson, Sive Hamilton (ej i bild) och Mija Sölving. I övriga bilder syns Jenny Luukkonen, Amelia Brorsson och Martin Hammar. I mitten producenten China Åhlander

Prodda loggar in för en masterclass med China Åhlander

När den andra upplagan av utvecklingsprogrammet Prodda drog igång vid årsskiftet gick det inte att föreställa sig hur mycket som skulle hinna hända på några få månader. Inte bara gällande deltagarnas projekt men i hela världen. En av Proddas viktigaste grundstenar är just mötet och det utbyte av kunskap och inspiration som uppstår där. Programmet innehåller tre så kallade Masterclasses, där deltagarna träffar etablerade producenter, och i torsdags var det dags för den tredje och sista, då med China Åhlander. Men vad gör en när situationen ser ut som den gör och deltagare befinner sig i olika län och länder? Jo, en möts digitalt såklart! 

Årets deltagare fick därför testa att pitcha till en webbkamera och fick konstruktiv kritik av China både på sina projekt och projektbeskrivningar. Att producera film just nu har sina utmaningar och mötet blev en bra plats att bolla osäkerheter, dela erfarenheter och peppa varandra.
En stor del av dagen ägnades åt att diskutera arbetsmiljön inom filmproduktion och vilka rättigheter/skyldigheter producenten har gällande detta. China har länge varit engagerad i branschens arbetsmiljöfrågor och jobbar aktivt med dessa på sina egna inspelningar. Prevent har gjort en längre intervju med henne där hon bl.a pratar om vem som har huvudansvaret för arbetsmiljön, övertid på filminspelningar och arbetet med Äta sova dö, för den nyfikne.

Deltagarna påbörjade även en tvådelad webbutbildning kring just Arbetsmiljö inom filmproduktion där frågor likt vad är arbetsmiljö? Vilka är utmaningarna? Vad krävs av dig som filmarbetare? behandlas och ger tips och råd om hur man exempelvis arbetar med systematiskt arbetsmiljöarbete, följer gällande lagstiftning och vilket ansvar man har som arbetsgivare. Information om utbildningen finns HÄR på hemsidan och både vi och China tycker verkligen att alla bör gå den! 

Nu väntar Proddas avslutande träff, utcheckningen, med Malin Söderlund i slutet av maj och sen är den andra omgången av programmet i mål. Efter det håller vi tummarna för att vi snart kan se film på vita duken igen! 


China Åhlander

China Åhlander är producent, platschef, inspelningsledare, regissör och manusförfattare med flera hyllade filmer bakom sig och fem Guldbaggar. Långfilmsdebuten som producent var på Gabriela Pichlers Äta sova dö, som tilldelades en Guldbagge för Bästa film 2013. Sen dess har hon bl.a. även producerat Jenifer Malmqvists kortfilm On Suffocation, Goran Kapetanovichs Flykting 532 och såklart Min faster i Sarajevo. 
Sen 2013 driver hon produktionsbolaget Chinema Film Sweden och är engagerad i flera frågor gällande arbetsmiljön inom filmbranschen.