header

Simhall möter sovrum i Prodda

Årets upplaga av utvecklingsprogrammet Prodda har nu nått lite mer än halvvägs och deltagarna jobbar på med sina projekt, pandemier till trots. Under våren har de träffat Malin Söderlund Sune - Best man (2019), Charlotta Denward Min pappa Marianne (2020) och Abbe Hassan Måste Gitt (2017 & 2020) som alla har handlett, inspirerat och peppat deltagarna i producentrollen. Innan sommaren är här ska ytterligare producentträffar och ett antal studiebesök hinnas med så vilka är då årets deltagare?
Lär känna de fem producenterna och deras projekt som utgör Prodda i två artiklar. Detta är del 1. Del 2 finns här. 

Cemal Dogan - projektet Valhallabadet

Cemal- Jobbat med kortfilm sedan 2010 och jobbar nu på mitt åttonde kortfilmsprojekt. Storyn handlar om en individs avvikande självbild, hur han anser att reglerna inte gäller honom. Hur andra människor och samhället tar ställning till detta och hur han hanterar detta berättas i en svart spännande humor.

Du producerar Valhalla tillsammans med din bror, hur lägger du grunden för ett bra samarbete mellan producent och regissör?

En viktig förutsättning anser jag är att vara med i tidigt stadie för att lägga en grund som alla parter är överens om och jobbar utifrån. Att noggrant lyssna och skriva ner vad jag ifrågasätter och varför. Låta det gå lite tid för att sedan titta på det igen och utveckla det ytterligare. Se till att göra det övertydligt för att i sin tur diskutera med regissören/manusförfattaren. Inte heller glömma att ifrågasätta de små detaljerna som utgör helheten och inte lämna något till inspelning. I grund och botten skulle jag vilja säga att skapa en bra dialog för att komma till ett gemensamt spår och få två eller fler visioner att bli en.

Hur tar du som producent dig an en så speciell location som en simhall?

Platsen kräver många statister som behöver koordineras för att få en så bra och effektiv inspelning som möjligt vilket är den största utmaningen. En statistansvarig med assistent ska göra så att det går bra och inte ställer till det för inspelningen. Vara redo för att hantera oförutsedda utmaningar på bästa möjliga sätt.


Josefine Rapp - projektet Låt det brinna

Josefine- Jag heter Josefine Rapp och är 25 år. Jag är utbildad teaterpedagog och pluggar för tillfället på Göteborgs Universitet där jag bygger en kandidat inom teaterstudier. Jag är en av producenterna för kortfilmen Låt det brinna, en film på 7 minuter som gör nedslag i ett tonårspars liv. Vi får följa Arabella och David när de precis bestämt sig för att göra slut och nu försöker plocka upp skärvorna av situationen. Med kortfilmen vill vi förmedla en känsla av nostalgi i en situation där förhållandet runnit ut i sanden men behovet av närhet fortfarande är det största som finns.

Låt det brinna utspelar sig inom fyra väggar, vilket är ett väl medvetet val. Varför är inspelningsplatsen så viktig för berättelsen?

Anledningen till att vi valt att placera historien i ett sovrum är för att skapa en intim och påtryckande stämning. Det är också i dessa sovrum som tonårspar spenderar mest tid, en trygg och avskild plats, ett fort som nu rasar. Som producent ser jag valet av spelplats som utmanande eftersom det kommer vara trångt och mycket att koordinera, men jag tycker att tanken bakom spelplatsen väger tyngre än bekvämligheten. Det kommer vara viktigt att lyssna på varandra samt att vara väl förberedda på vad som ska hända.

Historien är både intim och känsloladdad med höga krav på skådespelarna som själva är tonåringar. Hur bygger man ett tryggt rum?

Jag tror det enklast skapas genom att ha en öppen dialog mellan alla inblandade. Vi kommer även fokusera på att skapa en fin dynamik mellan skådespelarna, regissören och övriga team-medlemmar, genom möten, samtal och workshop innan inspelningen för att bygga en professionell, trygg och varm relation. Jag tror även regissören Adam Starsmarks sätt att bygga sin regi på kommer vara bidragande för tryggheten, då han lägger mycket vikt på samtal med sina skådespelare, ett samtal som ger en djup förståelse kring situationen och karaktären.