porträtt Perla Heiefort
Perla Heiefort vann FilmCloud PITCH 2021 efter att ha pitchat på Frame-fredag på Film i Väst.

FilmCloud Pitchs vinnare 2021 vill undersöka om delad erfarenhet kan vara en väg ur polariserade åsiktsbubblor

Under rungande applåder går årets prisvinnare i FilmCloud PITCH upp mot scenen för att ta emot prischecken på 25.000 kronor och teknikchecken med 3 dagars kamerapaket med LED ljuspaket. Det är Perla Heiefort som med sin pitch av filmidén Lika, Olika som är den lyckliga vinnaren. Perla är den sjätte vinnaren av utmärkelsen.

 

Efter ett års uppehåll är FilmCloud PITCH tillbaka på Frame Filmfestival och den sjätte pitchvinnaren kunde koras. Det var delvis nytt upplägg på årets pitch. Tre filmskapare presenterade sina projekt inför jury och publik på festivalens Frame-fredag i Film i Västs lokaler i Göteborg. I juryn satt Jesper Klevenås som är regissör, filmfotograf, producent och manusförfattare och aktuell nu med långfilmen ”Shop”, Archana Khanna som är castingdirektör, rollsättare och producent för ”Burka Songs 2.0” samt Ylva Olsson som är bildkonstnär, kulturarrangör och jobbar som Project Manager på Gothenburg Film Studios och även står bakom teknikpriset som erbjuds vinnaren.

Det var tre projekt som pitchades inför juryn. Matilda Wikingson presenterade sin ”Statisterna” tillsammans med regissören Lisa Meyer och Selim Sevim presenterade sin ”The director of non-awarded movies”. Alla tre var väl förbereda och hade inspirerande presentationer, men juryns val föll till sist, efter mycket resonerande, på Perla Heieforts ”Lika, Olika” med motiveringen: 
"I denna pitch drogs vi ögonblickligen in i filmens visuella värld där komplexa samtidsfrågor förmänskligas i mötet mellan två personer, till synes varandras motpoler.
Juryn ser fram emot att se en film där regissören, på ett vidsynt sätt, utmanar våra ofta stereotypa och snäva sätt att se på varandra."

Perla Heiefort pitch fångade publik och jury inte minst för att hon i pitchen snabbt drog in oss i en visuell bild av vad hon vill gestalta. Filmen utspelar sig på en date mellan alt-right kille och en hobby-socialistisk partypingla. Ovetande om varandras politiska ställningstaganden upptäcker de gemensamma traumatiska erfarenheter och snart är världen inte så uppenbart svart och vit. 

Perla Heiefort har gått på filmlinjen på Katrinebergs Folkhögskola, har jobbat pedagogiskt med film i olika filmkurser och går just nu på Manusförfattarutbildningen på YRGO.  På årets Frame filmfestival kunde man se hennes film ”Fruktkött”, som hon också prisades för genom att ta hem både Mellanvikt Bästa film och KulturUngdoms pris.

FilmCloud ser nyfiket fram emot att se Perlas ”Lika, Olika” och önskar henne lycka till med allt arbete som finns kvar att göra.