Pia vann FilmCloud Pitch

För första gången genomfördes FilmCloud Pitch i samband med Frame Filmfestival i Göteborg. Vinnare blev Pia Johansson Goldmann med sitt projekt Ordning och reda inifrån och ut, ett projekt där juryn fångades av det närgångna porträttet av Pias egna föräldrar och deras relation, och så klart den humor som finns i gestaltandet av den koasartade hemmamiljö som de levde i. Vinsten värmde rejält i hjärtat på Pia.

– Det känns för jävla bra, jag blev SÅ glad och varm i hjärtat för alla fina ord! Det kan tilläggas att jag, även om jag ofta känner mej som en vinnare, bara vunnit en enda tävling förr vad jag minns. Det var en sån där tävling där en springer med en sked i munnen som det ligger ett ägg på, säger hon och skrattar.

I minst 20 år har Pias föräldrar försökt att organisera sitt hem. De är vad hon själv kallar samlare, eller hoarders, och Ordning och reda inifrån och ut är en film som handlar om just samlandet men är även en berättelse om Pia själv och hennes egen ambivalens kring att slänga och göra sig av med saker. 

– Jag brukar beskriva det som ett actionfyllt relationsdrama och en solskenshistoria om kärnfamiljsdysfunktionalitet, men med fokus på kärlek som funktion, berättad ur en dotters perspektiv, säger Pia Johansson Goldmann.

Priset består av ett projektstöd på 25 000 kr från FilmCloud och 25 000 kr i teknikstöd från Gothenburg Studios Development, vilket kommer väl till pass då det mesta av materialet hittills har filmats med mobiltelefon.

– Jag tror att det mesta kommer gå till teknisk utrustning faktiskt, hårddiskar, ljudapparat och sådana grejer. Samt vegetarisk korv.

Juryns motivering löd:

Det här är ett projekt som vi i juryn tror på. Du har övertygat oss, vi känner vittring. Projektet känns närgånget, levande, helgjutet kaotiskt med ett personligt tilltal. Det här är en regissör som vill städa i sitt eget skafferi först.

Det övriga tävlande projekten var alla i olika genrers – en komedi, ett konstfilmsprojekt och två fiktionsprojekt med väldigt olika innehåll. I juryn satt Katja Wik, Nicolas Kolovos och Nanna Huolman, mer om dem kan du läsa i vår artikel här.