porträtt Carmen Jedrzejak

Carmen vann Tungvikt på Frame

Frame presenterar under hösten alla pristagare från Frame Filmfestival 2020. Carmen Jedrzejak heter regissören som vann tungviktskategorin med sin film Tid. Hon vann också ABFs stipendium på 10 000 kronor. 

Juryns motivering löd så här: Med kameran som skydd betraktar en syster i vanmakt hur en älskad bror styr sina steg i destruktiv riktning. Vittnesmålet med sitt gastkramande slut blir samtidigt ett första steg för systern mot något nytt. En poetisk pärla vi inte visste att vi saknat, om uppväxt. Och val. 

Nästa helg tävlar Carmens film mot Sveriges samlade talanger i Novemberfestivalen. Häng med på online-festivalen 20-21 november och se alla filmer och mycket mycket mer. Registrera dig här: online.novemberfestivalen.se

Carmen, hur känns det att din film ska tävla på Novemberfestivalen? 

Det är pirrigt, spännande och nervöst på samma gång. Det hade såklart varit mycket roligare med en fysisk festival men jag är superglad att online-version är möjlig istället för en inställd festival.
Du har ju redan vunnit en tävling, Frame tungvikt, hur var det? Det kändes jätteroligt att vinna, jag väntade mig inte alls att vinna något, jag blev chockad och överväldigad av lycka.
 
Har du hunnit fira din vinst? Ja, samma kväll som jag vann firade jag med vänner och familj, med tårta och massa annat gott! 
 
Vad betyder en vinst i Frame framåt tror du? Det betyder mycket för min egen utveckling men det är också fint att historier som inte är så synliga i dagens filmsverige får ta plats. Det är ett pris som jag värdesätter och är grymt stolt över! Och pokalen har redan sin plats på min hylla tillsammans med andra saker som jag uppskattar och som är betydelsefulla för mig.

Vad gör du nu? Jag håller på med mitt instagramskonto carmenj_swe där jag publicerar poesivideos löpande. Jag jobbar även med en film som vi spelade in i Polen. Jag hoppas verkligen att jag hinner till nästa Frame festival och kommer absolut skicka in ifall den är klar. 
 
Drömprojekt framåt? Att få göra, skriva och ge röst till historier jag själv inte hittar när jag vill kolla på film. 

Vad är ditt bästa tips till andra filmskapare? Ha mod och tålamod.