porträtt Annika

Annika Ivarsson vann 27+ och får pris från Film i Väst och Shoot & Post

Frame presenterar under hösten alla pristagare från Frame Filmfestival 2020. Nu är dags att lyfta Annika Ivarsson som vann 27+ på Frame Filmfestival 2020 med sin film Rocky - och därmed vann hon produktions- och postproduktionsinsatser värda minst 75 000 kr från Film i Väst och Shoot & Post. 

 

Juryns motivering löd så här: 

Att vara ung har aldrig varit lätt, men vad som är svårt ändras med tiden. Med dokumentärt material och finurliga animerade penseldrag fångar regissören in ensamma unga mäns utsatta läge i dagens samhälle med ett lika delar finstämt och lekfullt bildspråk. Den sprakande kärlek som regissören gett det dokumentära materialet skapar både igenkänning och förståelse. ”Rocky” ger på så sätt färg åt ungdomens ostädade tonårsrum, kraftfulla förälskelser – och hoppet om att det kan ordna sig till slut. 

Hur var det att vinna? Jag hoppade runt rätt länge i lägenheten och skrek lite efteråt. Haha! Jag blev verkligen jätteglad. Jag var inte alls förberedd och väntar man sig inget blir man aldrig besviken! Har en lite småtöntig självbild av mig själv som en underdog som aldrig vinner någonting. Får väl ompröva detta en aning nu. 
Hur firade du vinsten? Firandet har skett mest mentalt kan man kanske säga. Men får skärpa mig med det där och bli bättre på att fira. 
Du vann ju också ett snyggt pris, var ska du ha den? Jag tror den ska få en egen liten hylla faktiskt. I hallen så alla som hälsar på kan se den. Men det blir inte jag som skruvar upp den utan det får min flickvän Fanny göra. Jag är inte så händig tyvärr. 
Vad betyder en vinst i Frame framåt tror du? För mig betydde det jättemycket, dels att få lite bekräftelse att några sett min film och gillat den så mycket att de vill ge den ett pris i konkurrens med andra fina filmer och dels så betyder det att jag måste ta itu med ansökan av nästa filmprojekt. Något som jag annars har en tendens att skjuta framför mig. 
Berätta om ditt nästa filmprojekt! Mitt nästa filmprojekt är en dokumentärfilm som handlar om Liv Ulfsdottír som jobbat som filmarbetare i många år på scenografiavdelningen men nu har bytt bana och utbildat sig till begravningsentreprenör. Vi har känt varandra sen vi gick filmgymnasiet på Gotland och jag blev så himla fascinerad när hon berättade om sin nya karriär att jag började filma och göra intervjuer med henne. Döden är något vi inte vill prata om så mycket, men något som kommer hända oss alla. Varför vill man börja jobba med det? Vad finns det för likheter med hennes gamla yrke? Jag tycker det är jättespännande. Nu har jag filmat henne i ett par år från och till så det börjar bli dags att klippa ihop något och söka finansiering. 
Skickar du in din nästa film till Frame Filmfestival? Vet inte, jag jobbar väldigt långsamt med mina filmer. Rocky började vi filma 2016 och den hade premiär fyra år senare. Men kanske har jag en film med till 2022 om jag jobbar på lite :) 
Drömprojekt framåt? Jag vill fortsätta göra dokumentärer om historier om människor som jag snubblar över genom livet. 
Vad är ditt bästa tips till andra filmskapare där ute? Man måste bara fortsätta hålla på tror jag. 

PS, Annikas film Rocky finns att se på SVTplay här: https://www.svtplay.se/video/26830601/rocky