Porträtt Susanne

Frame-vinnaren Susanne Fagerlund får visa filmen på Borås konstmuseum

Ett stipendium på 10 000 kronor och visning av vinnarfilmen på Borås konstmuseum

Susanne Fagerlund vann konstkategorin i Frame Filmfestival 2020. Hennes film ”All that Jelly and No toast” tog hem vinsten som innebär att hon får visa filmen på Borås konstmuseum och ett stipendium på 10 000 kronor.
Med enkla medel påminner All that Jelly and No Toast oss om bildernas makt, om vad konsten kan göra där vi saknar orden, för våra outsagda sanningar och för våra tystnader. Genom vanliga men ändå oväntade föremål  - en skål med gelatin, händer och skedar - erbjuds vi rättframma metaforer för misshandel av och sexuellt våld mot kvinnor, och vi skälver och hukar oss när vi inser vad det är vi ser.

Hur kändes det här då?

Fantastiskt kul och lite överraskande.  Hade inte förväntat mig det här alls faktiskt, jag blev ju glad av att bara bli nominerad. På själva festivaldagen hade jag fullt upp med att se andras bidrag och bara ta in upplevelsen av Frame filmfestival. Så jag blev nog lite chockad.

Hur har du firade du vinsten? 

När jag förstod att jag fått ett stipendium så började jag surfa runt efter lite filmutrustning. Lite tråkigt kanske, haha. Så ingen stor champagnefest direkt. Men oerhört lyxigt att få möjligheten att investera i efterlängtad utrustning.

Var ska du ställa ditt snygga pris? 

Det är nog min första pokal vad jag kan minnas så den ska få bo i min studio och påminna mig om att jag gjort något rätt i alla fall. Snygg pokal är det också! 

Vad betyder en vinst i Frame framåt tror du? 

Det är väldigt fina priser i Konstfilmskategorin. Jag är otroligt glad över att få stipendium och att få visa mitt verk på Borås Konstmuseum. Juryn i Konstfilmskategorin är väldigt namnkunnig inom konst så för mig betyder vinsten väldigt mycket. Jag tycker dessutom att Frame filmfestival överlag är ett fantastiskt initiativ som lyfter film i Västra Götaland. Att ni dessutom har en dedikerad konstfilmskategori tycker jag är viktigt för att sprida mer kännedom om genren.

Hur ser dina filmplaner ut framåt?

Jag går sista året på masterprogrammet i Fri konst på HDK-Valand. Just nu jobbar jag med ett projekt där jag undersöker misogyna representationer så vi får se vad det landar. Men grunden för min konstnärliga praktik utgörs av videokonst och installationer så film i någon form blir det definitivt! 

Fick du mersmak för Frame? 

Jag kommer alla gånger delta i Frame Filmfestival igen men jag hinner nog inte klart kommande projekt tills nästa år.  

Drömprojekt framåt? 

Jag befinner mig alltid i mitt drömprojekt här och nu. Bästa sättet att njuta av det en gör och inte förlora sig i något som kommer sen.

Vad är ditt bästa tips till andra filmskapare där ute? 

Bara skapa. Skapa mycket. Bara så en kommer vidare och lär sig något nytt.