Man med blommor och diplom. Kvinna ur video ler mot kameran. Ovanpå krans för filmvinst.
Ahmad Al Shehabi med diplom och blomster efter att ha vunnit New Doc 2024 med sin film "Vittne". Foto: Tempo Dokumentärfestival

Ahmad vinner New Doc på Tempo Dokumentärfestival

Läskigt att visa filmen på Tempo i Stockholm, sager Ahmad Al Shehabi.

 

- På skolans visning i våras och på visningen under Göteborg Film Festival fanns släkt och vänner i salongen. Det är en personlig film och här satt jag ensam med min flickvän på visningen. Men det gick bra, responsen här var liknande, fortsätter han. 

Ja, det gick riktigt bra. Juryn utsåg Ahmads film ”Vittne” till vinnare i kategorin New Doc. ”En stark vittnesberättelse. Man kan inte bli annat än berörd”, skriver juryn (Läs hela motiveringen längre ner). Filmen handlar om när Ahmad då 13 år och hans syster Manal då 18 år flyr med sin familj till Sverige. Storasyster Manal filmar med videokamera trots konsekvenserna det kunde ha inneburit, familjens flykt från kriget, resan över havet och vidare till ett fängelselikt flyktingläger. Nu tio år senare ställer den vuxna Ahmad frågor till sin syster om minnena som hennes bilder frammanar. En fin dialog mellan 2013 års barn och 2023 års vuxna uppstår. I filmen följer vi nära en familj och delar deras rädslor, ömhet och skratt. - Min syster är så glad att jag gjorde filmen. Det är viktigt för oss båda och har stärkt vår relation. Manal är idag apotekare, säger Ahmad.


Ahmad var 13 år när hans familj, som är palestinska flyktingar, flydde Syrien 2013. Efter svensk skola började han på Chalmers, men han kände att suget efter att jobba med film blev för starkt och han valde att hoppa av för att istället läsa filmvetenskap. Filmen ”Vittne” gjorde han som ett examensprojekt på filmutbildningen på Göteborgs Folkhögskola. Här finns starkt stöd för att jobba med dokumentärfilm genom etablerade och bioaktuella Johanna Berhardsson (Bröderna Andersson, 2024). Annars är filmfoto Ahmads stora intresse. Han står bakom kameran på flera av skolans filmprojekt, men står även bakom kameran när jag ringer. - Jag kör c-foto och är video-ass, men hoppar även runt på flera positioner på inspelningen, säger Ahmad. Han gör nämligen LIA på inspelningen av Svt-serien om Jan Stenbäck. Ahmad har nu flyttat till Trollhättan för att gå fotoinriktningen på Filmarbetarutbildningen. Han försöker suga i sig så mycket som möjligt från alla som jobbar på inspelningen, men går såklart även och funderar på en ny egen film. - Jag har några omogna idéer som relaterar till dokumentären, men det är ingen brådska. Nu fokuserar han på fotot, säger han. 

FilmCloud har sedan många år samarbetat med Tempo Dokumentärfestival i kategorien New Doc. Det leder till festivalen kan presentera rykande färska filmer från oetablerade svenska filmskapare i två fullsatta visningsprogram under festivalen och filmare får chansen att möta en intresserad publik. Priset i New Doc består av 50 000 kronor och delas ut i samarbete med FilmCloud, BoostHbg, Film Stockholm AB, Film i Dalarna, Film i Öst, Filmregion Sydost, Kultur i Halland och Film i Sörmland.

FilmCloud ser nyfiket fram emot vad för berättelser som kan komma ifrån Ahmad i framtiden.

Jurys motivering: En film som verkligen grep tag i oss. Med ett personligt och träffande tilltal och ett unikt bildmaterial får vi följa en historia ur ett perspektiv som sällan fått genomslag i media. Med humor och allvar leder regissören oss in i minnena av när syskonen packar ihop och ger varandra en uppmaning att bara ta med det som ligger närmast hjärtat. Hans syster Manal har sinnesnärvaro att filma mitt i flykten och med stort mod fångar hon bilder ur ett barns perspektiv. I något så vardagligt som att hatten blåser av i vinden, och skratt uppstår, får vi en inblick i en gemensam upplevelse av en livsfarlig situation. Ögonblicket mänskliggör de som drabbas av ett inhumant system och bidrar till en djupare kontext. En stark vittnesberättelse. Man kan inte bli annat än berörd.

I juryn: Emilie Löfgren, Marina Lesauvage och Tomas Tengmark.