Två män i en biosalong
Johan Lundsten och Carlos Ibarra på Odéon Bio i Bengtsfors

Projekt som bygger broar på residenset Film <3 Musik

2021 var Carlos Ibarras band Maulén på musikresidens på Kroppefjäll, och arbetade med en metal-tolkning av den egyptiska sånglegenden Oum Kulthum´s berömda verk Enta Omri. Ett år senare spelades musiken in i olika delar av Marocko. Med på resan var filmaren Johan Lundsten och idén om att göra en film till musiken. Under residenset Film <3 musik i Bengtsfors har Carlos och Johan arbetat med det filmade materialet.

 

- Projektet bygger broar och bara titeln Enta Omri ”du är mitt liv” är något som nästan alla från Mellan Östern känner till berättade Carlos när vi sågs på Odéon Bio i Bengtsfors.
- Oum Kulthum var en kvinna som ledde en orkester på 40 pers. Hon hade aldrig sin slöja på sig på scen utan höll den alltid i handen. Hon pratade också ett maskulint kodat språk. Ju mer jag grävt i hennes historia, ju mer har jag velat göra något utifrån henne fortsätter Carlos.
- Rockmusik är uppbyggt på samma sätt som orientalisk musik där alla spelar samma figur, precis som inom rocken där alla spelar samma riff. När jag insåg det kom jag på att vi skulle göra en metal-version av Enta Omri.
- Låten i sig är komplex för att den bygger på en fras som loopas gång på gång. Konceptuellt har vi arbetat med att vår sångare Leah Amling Alazam har styrt bandet, precis som Oum Kulthum styrde sin orkester. Det gör att låtens längd fluktuerar. Vi ville anamma det dialogiska sättet där sångerskan sätter takten och vi andra musiker följer efter. 

Hela skivan var en uppgörelse med Carlos förflutna. Han fick en MS diagnos och började ställa frågor om vad han egentligen vill göra i livet. Han var trött på machokulturen som finns i metal-scenen och ville göra något mjukt som känns skört.
- När jag mötte Johan sög han i sig det helt och tog till sig det jag sa om känslor och sinnesstämningar. Det första vi gjorde ihop var musikvideon till låten Rostro. Där har han lagt in sig själv och arbetat väldigt självständigt utifrån det känslomässiga uttrycket i musiken. Det är roligt när samarbeten blir så. Med Johan är det han som har kunskapen och kontrollen kring film och det gör att jag kan döna på med mina känslor och ha hybris när det kommer till musiken. 

Detta är första gången Carlos och Johan arbetar med det filmade materialet från Marocko. När de kom till Bengtsfors fanns det en trailer på 1 min utan synktagningar och massa osynkat material.
- Det är så svårt att tyda alla komplicerade riff men nu har vi kunnat synka ljud och bild med hjälp av Carlos som kunnat tolka riffen säger Johan.

Kille som tittar på film i biosalong
Att se materialet från Marocko på stor duk var mäktigt! tycker Johan Lundsten

 Under residenset har de gått igenom råmaterialet och markerat ut punkter.  De har också testat övergångarna från de olika inspelningsplatserna.
- Jag är ett stort fan av att arbeta med sampling med hög klipphastighet för att gå över till en ny miljö berättar Johan. Vi har nu gjort en reel på 14 min som är en miniversion av den färdiga filmen där vi arbetat med flödet och rytmen. Det blir ju ett annat tänk med en så lång låt. 

I Bengtsfors har Johan också hunnit med att fotat en del med analog stillbildskamera.
- Jag fastnade för arkitekturen och all fabriks-funkis och har fotat helt utan människor. Det var en sån dimma en dag som var jättevacker så jag bara sprang ut o fotade. 
- När Johan var ute och fotade har jag hunnit skriva musik säger Carlos.

Residenset avslutades med ett publikt framträdande där Johan och Carlos visade 14 minuter av vad som skall bli en timmes konsertfilm.
- Jag kommer ihåg hur det var att se mina saker på en 4k skärm första gången, men att se det på en bioduk var något helt annat säger Johan Lundsten när han kommer ut från visningen. 
- Vi hittade en Orientlivs här och det har varit vår räddning berättar Carlos. När vi nämnde Oum Kulthum för de som arbetar där fick vi genast kontakt, fastän vi pratade via en översättningsapp på mobilen. Att de kom till vårat publika framträdande betydde väldigt mycket!