Person framför filmduk
Jafar The Superstar i Odéon Bio i Bengtsfors

Odéon Bio blev Jafar The Superstar och Aasmas kreativa tempel

De multidiciplinära performanceartisterna Jafar The Superstar och Aasma var på residenset Film <3 musik i Bengtsfors under Filmfestival på Dal.
 

Under en residensvecka vistades de i på Odéon Bio, och arbetade med Jafars kommande album ‘’Sissifications’’ som Aasma producerar. Veckan sammanföll med Filmfestival på Dal. Ett VIP medlemskort och en publik presentation på festivalen ingick givetvis i residenset.

Kvinna med hatt
Mira Aasma foto: Fabian Rosenberg

Aasma: Residenset varade i ungefär en vecka men på något konstigt vis kändes det både mycket längre än kortare än så. Dels hann vi med så mycket. Vi mixade låtar, producerade en helt ny låt, var på konsert och utställning, spelade in och klippte en kortfilm och såg massvis av biofilm i samband med Filmfestival på Dal. Å andra sidan så hann vi inte med allt som vi ville göra och tiden kändes hela tiden knapp. 

Jafar: Ja, jag håller helt med. Det känns som att tiden fungerar annorlunda i Bengtsfors, som om kommunen är omsluten av en temporal bubbla som lever sitt eget liv. Det har varit skitroligt att få existera i den här andra verkligheten. Men kanske allra främst på grund av alla som tog hand om oss medan vi var där. Vi blev helt omfamnade av dalsländsk omsorg. Alla som vi mötte visade så stort intresse för vårt arbete och var så hjälpsamma kring vår process. Det har varit den absoluta höjdpunkten i detta. Det och att vi fick en hel jävla biograf disponerad till oss.

Människa med orange kläder och vattenspegel
Jafar The Superstar foto: Shahin Alipour

Aasma: Alltså det var så sjukt mäktigt att sitta och arbeta i en biograf, surroundljudet får ens audiovisuella konst att kännas övermäktig och stor. När vi insåg denna once-in-a-lifetime opportunity så passade vi på att filma där. När annars i livet kommer man få tillgång till massa teknik, en megaduk och en klassisk biosalong med lyxiga röda sammetsitsar liksom?

Jafar: Ja, till en början hade vi ju tänkt vara ute mycket mer (vilket vi ju förvisso även var, men vi tog mest kommunbilen till andra biosalonger i grannkommuner haha!) Men när vi såg de platsspecifika möjligheterna så kunde vi helt enkelt inte bärga oss. Biosalongen blev vårt lilla kreativa tempel.

Aasma och Jafar The Superstar är en musik- och performanceduo som arbetar med queera uttryck, humor, satir, ekoteknologi och konstpolitik med hjälp av video, text, musik, teater och drag. Aasma släppte precis sitt senaste album ‘’Campfire’’ som finns ute på Spotify och Jafar släpper sitt debutalbum ‘’Sissifications’’ senare i år.
Residenset Film <3 musik görs i samarbete mellan FilmCloud, Västra Götalandsregionen, Bengtsfors Kommun och Filmfestival på Dal.