Porträtt i cirklar på sju unga filmskapare
Mottagare av FilmCloud projektstöd denna vår är Joakim Nelimarkka, Klara Gibson, Toste Severin, Sara Garib, Anton Björklund, Embla Berndtsson Tordal och Victor Cornelius.

De får FilmCloud projektstöd våren 2023

Denna omgångs filmskapare förenas av att de i sina historier undersöker det faktum att vi alla har flera identiteter att brottas med. 

 

Vissa identiteter är oss givna och en del av det självklara i att vi alla har både ett privatliv och ett arbetsliv. Andra är oss påtvingade för att generationer innan oss har gjort val som vi inte rår över. Några är självpåtagna och utmanande för att vi vill förändra oss, eller någonting omkring oss. Sedan finns det de som kommer av en liten förarglig händelse på en stilla sjö en sensommarkväll men ofrånkomligt fortsätter forma dig och eka in i ålderdomen.

Vårens mottagare visar på stor bredd i berättelse, form och uttryck. Det är en romantisk komedi i stand-up miljö, drama på studentfest, poetisk animation med en fjärran farmor, tjuvfiske och mord vid stilla insjö, kammarspel kring generationsgap och olika livserfarenheter, panik inför sluttenta och en dokumentär med 4 fransmän, mycket snö och 32 hundar i Vilhelmina

Möt denna omgångs filmskapare: 

 

Embla Berndtsson Tordal – Regissör - Född 1998 – Göteborg - Fiktion

porträtt EmblaChuckle Chaser

Introverta Maya lämnar sitt bekväma vardagsliv för en kväll när hon hänger med sin bästa vän Martin på Stand Up klubb. Väl där faller hon pladask för den vackraste tjejen hon någonsin sett, Otelia, som bara dejtar komiker. Kommer Maya verkligen våga ställa sig under strålkastaren och utsätta sig för sin värsta mardröm för att vinna Otelias hjärta? 

 

- Idén kommer från en mardröm jag hade där jag blev tvingad att stå helt oförberedd och göra stand up inför en oengagerad publik. Tillsammans med mina filmkompisar Amanda Almgren (regi/manus) och Sylvia Krupke (producent/manus) ska vi göra en färgstark, mysig, rolig, obekväm och lite dum film som kommer lämna folk med ett leende.
 

 

Toste Severin – Producent – Född 1998 - Göteborg – Fiktion

Porträtt TosteHoppas dina händer inte gör ont

Identitet och ursprung utforskas mellan två generationer svensk-iranier när en utflugen son i 30 - årsåldern besöker sin pappa i lägenheten som familjen växte upp i. 

- Detta är en berättelse som väldigt många kan känna igen sig i, jag kan det även om jag inte har föräldrar som invandrat. Glipan mellan generationer är stor och den blir mer påtaglig när man formats av två helt separata miljöer.
 

 

 

 

Anton Björklund – Regissör – Född 1994 – Göteborg – Fiction

Porträtt AntonEtt hus fyllt av ballonger

Tre år efter en smärtsam separation ska Karin och Tomas återförenas för första gången i ett firande av äldste sonens studentexamen. Det som skulle bli ett idylliskt sommarfirande med nära och kära, vänder hastigt när Tomas nya svärföräldrar avvisar Karins hela existens.

- Det som intresserar mig är hur ens omgivning påverkar ens sinnebild av en relation man en gång varit en del av. När den relationen sedan tagit slut, och andra parten tar en ny riktning, i en ny relation, vad det då finns för förväntningar på ens egna agerande och reaktion. Om reaktionen ej följer den norm som en majoritet ser och hanterar den på, anses den vara missunnsam. Hur agerar man utan något som helst medhåll ifrån någon annan, när man ensam står med kritiska ögon mot den nya relationen. 
 

 

Victor Cornelius – Regissör – Född 1994 – Göteborg – Fiktion

Porträtt VictorTjuvfiske

I ett barndomsminne tjuvfiskar två bästa vänner tillsammans. De avbryts av en gubbjävel som försöker förhindra deras olagliga fiske. Överilat råkar de slå ihjäl mannen med en sten. De upptäcker att hans kroppsdelar fungerar otroligt bra som bete och i takt med att mannen försvinner ner i fiskarnas magar blir de två vännerna konfronterade med att växa ur barndomen.
 

- Tjuvfiske er et af mit livs hidtil mest personlige projekter og er en akkumulation af flere rigtige minder fra min barndom. 
Projektet sætter punktum, og begynder på en ny linje, for hvordan mig og min bedste ven ser tilbage på de somre vi delte sammen hvert år i vores opvækst.
Jeg vil filmatisere et minde som er absurd, men rørende. Og skabe en fortælling til de, som lig mig selv, må have en vis ufornuft i filmmediet.

 

 

 

Klara Gibson – Regissör – Född 1995 – Göteborg – Dokumentär

Porträtt KlaraDog Days

Marjolene, Matthieu, Damien och Félix vill bygga ett liv utanför ramen. När de hittar en annons för en slädhundgård i Vilhelmina med 37 tillhörande hundar slår de till. Utan tidigare erfarenhet av varken turism eller hundskötsel har de mycket att lära. Denna dokumentär följer deras resa mot drömmen.

- I den här dokumentären vill jag följa människor som hänger sig åt den drivkraften att bryta sig loss från vardagen. Jag vill fånga deras personliga upplevelser och deras syn på hur de kan nå livet de vill leva. Vad är de villiga att offra och vad det kan kosta? Med filmen vill jag nå dem i processen att söka sin plats och riktning i livet.
 

 

 

Sara Garib – Poet/regissör – Född 1999 – Göteborg – Poetisk animation

Porträtt SaraSebha سبحة (Radbandet)

I en animerad film möter vi i poesins form ett barnbarns inre monolog i ett försök att nå sina mor- och farföräldrar. De har levt i varsin ände av jordklotet, en relation som fastnat i gamla fotoalbum eller blivit hängande i korta telefonsamtal. Vad blir det av en person som slitits från sina rötter?
 
- När min farmor gick bort i maj 2021 fick jag för första gången uppleva sorgen av att förlora en släkting som stått mig nära. Saknaden över att vi inte kunnat skapa fler minnen att återbesöka, sorgen av att det gemensamma språket oftast inte räckt oss till och rädslan för vad tidszonerna igen skulle kunna beröva mig gjorde sorgeprocessen efter min farmor mer komplex. Ur den växte en dikt som bar fröet till en film. 

 

 

Joakim Nelimarkka – Producent – Född 1994 – Mölndal - Fiktion

Porträtt JoakimRoxys tabletter

Det är frånskilda mamman Roxys barnvecka och hon har en sluttenta som ska lämnas in vid midnatt. Stressen är påtaglig och Roxy som kämpar med att vara både en god förälder och karriärist, får sin tillvaro satt på spel när hennes dotter sväljer en tablett som var ämnad för Roxys pluggande.

- Med filmen vill jag och regissören Julia Malmberg visuellt gestalta svårigheten för en kvinna idag att prestera i rollen som modern och karriäristen - samtidigt som samhället dömer henne, hur hon än prioriterar.
 

FilmCloud projektstöd har delats ut sedan 2013. Tidigare mottagare av FilmCloud projektstöd hittar du här.