porträtt på stipendiater
Mottagare av FilmCloud projektstöd denna höst är Ozan Yapisan, Olivia Lundell, Tom Bergquist, Donna Lee, Matilda Wikingson och Fredrik Andersson.

De får FilmCloud projektstöd hösten 2022

Kortfilmarna i denna omgång förenas av att de alla på något sätt utforskar relationer. Samtidigt gör de det på väldigt olika sätt.

 

Det är en bred palett av historier som nu skall gestaltas i både fiktiv och dokumentär form. Här finns relationen till brodern, flickvännen, pojkvännen, klasskamraten, bandmedlemmen och till det egna jaget. Relationer där skuld, förväntningar, lögner, makt och strukturellt nedärvda roller påverkar historiernas stil, teman och utveckling. Nu skall det produceras filmer i regionen i bland annat genrerna krim, relationsdrama, musikdokumentär och thriller som utspelar sig på platser från det öppna havet, Atlanten och långt in i dammet under sängen. Det skall bli spännande att följa utvecklingen av dessa filmer och filmskaparna som gör dem. 

Möt denna omgångs filmskapare: 

porträtt OliviaOlivia Lundell, född 1998, Regissör, Herrljunga - Dokumentär 

Mellan Världar 

På Öckerö seglande gymnasieskola börjar varje år en ny klass i första ring. Utan direkt segel- eller världsvana drar de iväg över haven i en tremastad bark. På Atlanten möter de frihet, gemenskap och rädslor. Här börjar deras resa mot vuxenvärlden.

"Jag gjorde själv de här seglingarna under min gymnasietid och hoppas kunna få välkomna publiken in i ett varmt, stökigt, kittlande och lite illaluktande tonårsrum. Eller hytt i det här fallet. Bort från reality-drama och vackra men ytliga resevideos, vill jag istället närma mig något rått och sårbart att som publik kunna känna med och relatera till, medan bilderna av den visuellt storslagna yttre resan stöttar berättandet om den inre."  

porträtt DonnaDonna Lee, 1998, Regissör, Göteborg - Fiktion 

Inga hemligheter 

En man som döljer en otrohetsaffär besöker sin flickväns isolerade sommarstuga, där hans dåliga samvete blandas med misstankar om att flickvännen vet mer än han trott. 

"Relationer är något vi alla behöver för att må bra, men att förlita sig på andra människor innebär också en risk. Vi i filmteamet har, precis som de flesta människor, varit med om olika former av svek. Syftet är att utforska vad bristande tillit kan göra med en relation, både för den som blir bedragen och den som bedrar."

porträtt TomTom Bergqvist, född 1996, Regissör, Göteborg - Dokumentär 

Styva linan 

Det väldigt göteborgska bandet STYVA LINAN har precis blivit signade av ett större skivbolag och är i sin ”nu eller aldrig-fas”. I både dokumentära och mockumentära scener möter vi 
bandets medlemmar i sina förväntningar och på sin bräckliga vandring mot succé?  

"Det är inte bara en musikalisk X-faktor som vi bakom kameran ser hos Styva Linan. Humoristens musor manifesteras ständigt runt om Styva Linan, kanske som en kompensation för deras sårbara texter... i vilket fall är det en guldgruva att göra film med och om Styva Linan. Det är som att få göra Nile City och Searching For Sugarman på samma gång, medan man har Jonny greenwood som experimentell kompositör."

 

porträtt OzanOzan Yapisan, född 1992, Regissör, Göteborg - Fiktion

Eskalation 

Hussein lever sitt liv i kriminella kretsar och åtnjuter respekt för sin våldsamma framtoning. Han vill hålla sina yngre bröder utanför men det är svårt att göra när deras och hans egen värdighet står på spel.

”Jag bor och har växt upp i Hammarkullen. Där har jag sett hur äldre bröder ställer krav på sina yngre att sköta sig, utan att ställa samma krav på sig själva. De klarar inte av att vara de förebilder de borde vara och snart har de dragit in sina yngre syskon i sina småaffärer och en allt mer eskalerande brottslighet och våldsamhet.”

 

porträtt FredrikFredrik Andersson, född 1993, Regissör, Göteborg - Fiktion 

Den tredje förnedringen 

Inför en middagsbjudning börjar Astrid och Oskar bråka om matlagningen. När Astrid säger åt Oskar han skär lök på fel sätt, så höjer han rösten och knuffar bort henne. Utbrottet gör Astrid ledsen, men Oskar förstår inte vad som är fel. Ett hetsigt bråk följer, där Astrid försöker få Oskar att förstå vad han gjort för fel.

"Filmen är baserad på ett bråk som jag och min flickvän hade, där jag inte förstod vad jag hade gjort för fel. I mitt sökande efter svar så hittade jag istället en inlärt beteende hos par, något jag kallar för tre steg i förnedring, som kom att utgöra kärnan i berättelsen. Filmen riktar sig till unga jämställda par och min förhoppning är att filmen kan skapa reflektion hos publiken om emotionellt ansvar. Under manusarbetet har jag också kommit fram till vad jag gjorde för fel i bråket. Tror jag. Hmm. Jo."
 
porträtt MatildaMatilda Wikingson, född 1996, Regissör, Mölndal - Fiktion 

The Tiniest Girl 

Den korta masterstudenten Louise anklagar en man på biblioteket för att vara pedofil. I bakvattnet av incidenten växer Louises oro och misstänksamhet som hon också börjar rikta mot sin pojkvän. I en förförelseakt anspelar hon på sin litenhet och blir av pojkvännen nedtryckt under sängen. I paniken som följer uppenbarar sig plötsligt dammkornen för Louise. Hon kommer äntligen närmare sanningen om universums minsta partiklar och får en idé till sin masteruppsats. 

"The Tiniest Girl är en film som faller rakt ner i djupet hos min karaktär Louises kaotiska psyke där gränserna mellan paranoia och reella hot är uppluckrade, och jag vill ge mig in berättelsen med både allvarlig och surrealistiskt ton. För mig bottnar filmen i en ilska mot att unga tjejers kroppar allt för ofta sexualiseras i samhället på olika sätt."

FilmCloud projektstöd har delats ut sedan 2013. Tidigare mottagare av FilmCloud projektstöd hittar du här.