porträtt alla stipendiater

De får FilmCloud projektstöd våren 2021

Säregna men också igenkännbara karaktärer befolkar de filmprojekt som får FilmCloud projektstöd våren 2021.

 

Det är människor som i sin vardag brottas med frågor skapade av deras egna livsval, situation och intressen. Kanske har den rådande situationen fått våra filmskapare att titta inåt och se att vem som helst av oss kan bära på frågor som måste besvaras eller kräver handling? Vi ser samtidigt att det är väldigt olika filmskapare, med olika bakgrund, genrer och fokus som nu får stipendiet. I denna ansökningsomgång var det något färre ansökningar än normalt, möjligen också det på grund av rådande pandemi, men kvalitén på de som kom in var hög och gjorde urvalet svårt för utvalsgruppen. 

Filmstöd som ger verkstad

Att göra film är det helt klart viktigaste när en skall utvecklas som filmskapare. Skolor, kurser och böcker i all ära, men ändå, tänk ”tystnad tagning” och det fokus som uppstår när hantverket får krocka med teorierna och bokstäverna i manuset. FilmCloud projektstöd på 25.000 kronor har sedan 2013 delats ut till unga vuxna filmskapare just för att stärka möjligheterna att utvecklas med sitt eget projekt. 63 stycken har sedan starten av FilmCloud fått stödet. För vissa har stödet varit första steget mot större finansiering och en långfilm, medan andra lyckas göra hela filmen på stipendiesumman. Erfarenheterna man drar från sin produktion har en med sig hela livet, och det är man heller inte ensam om, för ingen gör film helt själv. Ofta är många personer inblandade i produktionerna och de får med sig sina erfarenheter. Film är teamwork. De många kreatörernas konstart.
I denna ansökningsomgång delar vi ut 6 stycken stipendier. Här presenterar vi dem kort med en sammanfattning av deras filmidéer.
 

TrulsTruls Svenningsson, 27 år, Göteborg (Regissör, manusförfattare) – Fiktion

Fjäderfän
Åttaåriga Roger och hans pappa är extremt intresserade av fåglar, men de har båda svårt att förenas i detta som något att ha gemensamt. När Rogers intresse ifrågasätts av kompisen Hadi och Pappans intresse blir en flykt från vardag och ansvar, blottas familjens bristfälliga insyn i, och förståelse för, varandras liv. 

- Vad upptog våra tankar som barn och hur mycket förstod vi av vuxenvärlden? I denna film har jag gjort ett försök till att återskapa mina minnen som barn och tillsammans med ett vuxet perspektiv konstruera en berättelse i två lager. Två världar i samma hus - helt och hållet sammankopplade, men ändå ofrånkomligt frånskilda. 

 

AmandaAmanda Aagard, 27 år, Göteborg (Regissör) – Fiktion

Budo 
En stopmotion-animation om Miho som har levt isolerad på sin gata i många år sedan makens bortgång och förutom den dagliga rutinen till mataffären så händer det inte mycket. När hon möter matglada katten Budo så fylls inte bara ett tomt hål, utan hela lägenheten.

- Sedan året jag bodde i Tokyo har jag drömt om att spela in film i staden. Animationen ger mig den möjligheten. Spela in en film, på hemmaplan i Göteborg men ändå i Tokyo.

 

 

HugoHugo Andersson, 30 år, Skövde (Regissör, manusförfattare) – Fiktion

Karate-Kerstin
Kerstin är konflikträdd och vågar aldrig säga ifrån. På Second Hand önskar köper hon ett par skor och märker snart att de besitter superkrafter! Med skorna på kan hon hoppa högt och slå hårt. Hon blir en superhjälte, hon blir: Karate Kerstin!

- I berättelsen om Kerstins skildras inte bara en enskild människas önskan om att vara lite modigare utan också äldres utsatthet. Jag hoppas att filmen bidrar till många skratt men också att den öppnar upp för samtal kring hur vi kan stärka tryggheten hos äldre.

 

TheodorTheodor Remen Williams, 30 år, Trollhättan (Regissör, manusförfattare, animatör) – Fiktion

He His
I denna animerade kortfilm möter vi en ung man på väg till ett möte med en annan. På hans väg genom staden blir hans ångest gestaltad genom att människor och ting runt honom transformeras till hotfulla och påträngande varelser.

-    Jag vill i denna film fånga känslan av den ångest, utanförskap och osäkerhet som många känner idag. Det finns något universellt med att leta efter sin plats i samhället och livet som knyter oss människor tillsammans.

 

JovidJovid Eisai, 22 år, Göteborg (Regissör, manusförfattare) – Fiktion – Fiktion

Alla är lika värda Akif besöker sin nya flickväns föräldrar för första gången. Under middagen erbjuder pappan Akif pengar för att sluta träffa hans dotter.

- Att leva sida vid sida, svenskar och nyanlända svenskar, är ett ämne som ligger mig varmt
om hjärtat eftersom jag själv är en nyanländ svensk
.

 

EvelinaEvelina Jacobsson, 21 år, Göteborg (Regissör, manusförfattare) – Fiktion

Hälsningar från balkongen 
I Göteborgsmelankolisk miljö möter vi Ellen som abrupt gjort slut med sin tjej Leoni. Hon är inte längre kär och måste sätta sig själv i första hand och göra det som är rätt, men även bearbeta den skam och skuld hon känner.

- Det behövs mer film med queer representation som handlar om mer än dennes queerhet. Jag vill vara med i den viktiga rörelsen att utveckla film med queera karaktärer till fler och bredare historier och låta fler än den typiska “komma ut” historien ta plats.