porträtt stödtagare

De får FilmCloud projektstöd våren 2022

Aktuella frågor fångar filmarnas nyfikenhet. I vår är det sex sökande som får projektstöd från Förvaltningen för kulturutveckling och FilmCloud, och kan ta sina filmer närmare målet att möta en publik. I fiktionens värld rör vi oss i historisk epok, landsortens krim, varats mystik och sporthallens vardagsrealism. I dokumentärgenren ser vi fram emot det följande närvarande personporträttet och den visuellt fångade gestaltningen av människans paradoxala varande.

 

Vi känner igen många av namnen bland de sökande och gläds åt att de inte har gett upp, utan lyft sina presentationer och utvecklat sina projekt. Skam den som ger sig. Sök igen!

Möt denna omgångs filmskapare här:

Porträtt EdvinEdvin Eriksson, 24 år, Göteborg (Regissör) - Dokumentär

Jag försökte i alla fall

Kim är 44-årig levnadsglad homosexuell man som är född med en CP-skada och som nu söker kärleken på dejtingsajter. Med hjälp av en dejtingvideo vill han hitta en man att långsiktigt dela sitt liv med.

Kim och jag har känt varandra i 4 år och under 3 av dessa år har jag filmat. Jag lärde känna Kim när jag jobbade extra som personlig assistent och det växte snabbt till en vänskap. Jag vill att filmen skall skildra hans energi, livsglädje och komplexitet men även hans hinder och svårigheter.

Porträtt HoldenHolden McNeil, 28 år, Trollhättan (Producent) - Fiktion

In Due Time

Några vänner hittar en telefon som kan ringa i tiden med. Självklart ringer de till Kurt Cobain. En av vännerna får sedan idén att ringa sin mamma som hade det lite svårt på nittiotalet. Kanske kan hon ge henne en lottorad för kommande vecka? 

Jag har mest regisserat, skrivit och varit skådespelare sedan 2012. Nu vill jag ta ett nytt steg och producera Simon Bubachs film och satsa på att starta ett eget produktionsbolag. Jag vill skildra vänskapsband som överskrider gränser som t ex klasstillhörighet och bakgrund. 

Porträtt ChristianChristian Zetterberg, 29 år, Alingsås (Regissör) - Fiktion

Spelregler

10-åriga Theo är skolans bästa handbollsspelare. Under en cup hamnar hans könstillhörighet i fokus när arrangörerna och de vuxna ifrågasätter om han kan spela med flickorna. Över huvudet på spelarna bråkar vuxenvärlden om värderingar och normer och mitt på plan står Theo.

Filmen bygger på händelser jag själv bevittnat. Ett oskyldigt spel blev förstört av vuxenvärldens dåliga omdöme. Idrotten är en plats där många unga tillåts växa och utvecklas, men det är också en plats där skadliga normer lätt får fäste. Jag brinner för att få berätta angelägna historier som ifrågasätter vuxnas tankar och tar de unga seriöst.

Porträtt Anton
Foto: Märta Gasslander

 

 

Anton Björklund, 28 år, Göteborg (Regissör) - Fiktion

Skulden

Mattias är en GHB-langare i en mindre svensk landsort. Konsumtion och försäljning är vardag och en del av den socioekonomiskt utsatta världen han lever i. När en eftermiddag går ifrån en vanlig skuldindrivning till våldsamt övergrepp börjar planet slutta allt brantare och och hoppfulla framtidsplaner blir avlägsnare.

Manus är baserat på riktiga händelser som jag själv bevittnat. Den socioekonomiska statusen och uppväxten är och var stora faktorer som fick många av dom här killarna och tjejerna att fastna i både försäljning och konsumtion av droger. För mig är det viktigt att publiken får en komplex bild av Mattias, där ställningstagandet gentemot honom både ger en avsmak för hans agerande och samtidigt en förståelse för varför han är som han är.

Porträtt SallySally Jacobson, 28 år, Göteborg (Regissör) Hybrid 

Airhorse

Airhorse är ett visuellt spektakel som genom samma himmel berättar om två parallella flygresor. Dokumentära scener som följer processen av att exportera nittio stycken elithästar världen över, varvas med en fiktionalisering av den mytomspunna sagan om Pegasus, den bevingade hästen, en symbol av det omöjliga. Människans förmåga att älska och dominera, drömma och förverkliga tycks vara evig, samtidigt har vi mött gränser för vad vår jord kan tåla. Hur kan vi landa utan att falla?

Med mörk humor och absurditet vill jag synliggöra den mänskliga blicken och på så vis bjuda in till att se det vi tänker att vi redan känner till, på ett nytt sätt. Mina arbeten handlar ofta om människans komplexa behov av, och balans mellan, kärlek och kontroll. Genom Airhorse utforskas människans relation till hästen och hur förverkligandet av det till synes omöjliga tvingar vår omgivning alltmer mot dess smärtgräns.

Porträtt JennyJenny L Wallin, 30 år, Essunga (Regissör) Fiktion

Krig!

Sarah, en ung judisk mor, bor med sin sjuåriga son i Malmö när tyska trupper 1940 har inlett en ockupation av Danmark. Efter att ha mött grannens son blodig i trapphuset efter slagsmål med nazistsympatisörer tittar hon oroligt ut på gården och ser att hennes son är borta. Sarah ger sig ut för att leta i ett Malmö som inte längre känns så tryggt.

Jag och mina co-regissörer Marcus och Mattias Thernström Florin vill ge plats åt erfarenheter och perspektiv som inte tidigare gestaltats, och skapa en film som breddar och nyanserar en etablerad historieskrivning. Vi strävar efter att med filmens verktyg skapa närvaro och trovärdighet och berätta en angelägen historia som ger elever och lärare nya ingångar till vårt gemensamma förflutna.