Bild med alla stipendiater

De får FilmCloud projektstöd hösten 2020

Vänskapens osynliga kontrakt och mellanmänskliga relationer i vardagen genomsyrar de berättelser som höstens stipendiater jobbar med. 

Trots coronatidens råd om social distansering så hittar dessa filmare sina berättelser i nära mänskliga relationer och nära den vardag de själva lever i. Umgänge mellan människor, vare sig det är i vänskaps-, arbets-, syskon-, eller sexuella relationer, kräver någon slags kontrakt eller överenskommelse. Ofta är det något outtalat och undermedvetet inlärt, vilket ofta gör det svårare och kan leda till riktiga dilemman. Svek, värdighet, missförstånd och avundsjuka skapar skav i relationerna och kan kräva handling och konfrontation. Det är i sånt här som bra drama uppstår. Det har de här stipendiaterna insett och grävt i. 

FilmCloud projektstöd på 25.000 kronor har sedan 2013 delats ut till unga vuxna filmskapare. 57 stycken sedan starten och av dessa har 13 stycken delats ut i år, vilket är fler än någonsin tidigare. Det är riktigt mycket verkstad och hantverkande, för många fler än de som fått stipendiet. En filmproduktion gör man ju inte ensam. Skall man utvecklas som filmare så är det viktigaste att göra film. Det är då teori och hantverkandet möts och man får testa de idéer man hade på skrivbordet. Det är svårt att få FilmCloud projektstöd. Många söker och det finns ett begränsat antal att dela ut, men för dessa stipendiater återstår det svåraste. Att nu göra filmen. FilmCloud önskar dem lycka till med uppmaningen; ha kul!

I denna ansökningsomgång delar vi ut 6 stycken stipendier till 7 stycken filmskapare. Här presenterar vi dem kort med en sammanfattning av deras filmidéer.

Viktor JörnerydViktor Jörneryd, 23 år, Göteborg (Regissör, manusförfattare) – Fiktion

A Boy in a Window 
På en avskild ö samlar Cedric och Elise på sig polaroidbilder av olika husfönster inför en utställning. Men i det allra sista fotouppdraget misstänker Cedric att Elise är mer intresserad av en pojke i fönstret än själva husfönstret. 

- Det är en Coming of Age historia om två ungdomar, satt i en sommaridyll, där jag vill utforska insikten av handlingar sprungna ur avundsjuka. En historia delvis berättat i split-screen. 

 

Hiba FawazHiba Fawaz, 30 år, Göteborg (Regissör, manusförfattare) – Fiktion

Ett rån är ett rån är ett rån 
Efter ett tips om att en lägenhet står tom skall Jamila och Elena göra sitt första inbrott, men de är inte ensamma om idéen.

- Komedi är min favoritgenre. Nu vill jag producera och regissera själv för att kunna representera karaktärer jag själv identifierar mig med som arabisk, svensk och kvinna.

 

 

Morten Vang SimonsenMorten Vang Simonsen, 30 år, Göteborg (Regissör, manusförfattare) – Fiktion

Svamptripp
Mats har precis flyttat till storstaden och får besök av sin deprimerade lillasyster. Världsvant föreslår han att de skall prova psykedeliska svampar för att hon skall se världen ur ny synvinkel. 

- Jag vill berätta om just den där tiden då man flyttar hemifrån och söker vuxenheten som öppnar för en ny relation och riktig vänskap mellan syskon.

 

Erika BergErika Berg, 29 år, Göteborg (Regissör, manusförfattare) – Fiktion

Vinna stort
Tre vänner flyttar ihop i en andrahandslägenhet och lägger sina sista slantar på V75 i hopp om att bli ekonomiskt oberoende och på så sätt kunna koncentrera sig på att finna lycka och framgång. Ett pilotavsnitt till en webbserie.

- Jag vill fånga ambivalensen i att som ung vuxen vilja leva ut sina drömmar och samtidigt mötas av motgångar i bristen på framtidstro och det ständiga matandet från sociala flöden om var lycka kan hittas.

 

Erik SundbladErik Sundblad, 30 år, Göteborg (Regissör, manusförfattare) – Fiktion

Markering 
Under en match i en fotbollscup i Uddevalla kommer det plötsligt in två bollar på plan och det blir mål i båda målen. Efterslutsignalen börjar kampen om vad som verkligen hänt.

- Jag är intresserad både av fotboll men också i hur vår individuella identitet är djupt rotad i den egna gruppen. Jag vill att denna film skall gå sparringmatch med samtiden.

 


Gisela Swarting & Karin AnderssonGisela Swarting, 28 år & Karin Andersson, 29 år, Göteborg (Manusförfattare) – Fiktion

Koriander
Vännerna Julia och Celine ska bara ta ett glas vin, men kvällen blir allt annat än vad de planerat när Julia blir varse om att killen hon haft en kravlös sexuell relation med har inlett ett seriöst förhållande med en annan.

- Vi skriver denna film för att vi längtar efter att se något som tar itu med den snårskog av olika förväntningar, undertryckta känslor och maktrelationer som den heterosexuella dejtingvärlden utgör… och hur dråpligt det kan bli…