Programmets deltagare från hela Sverige med regissören Ari Aster (Midsommar)

Världens snabbaste och långsammaste vecka

Inlagt av: Simone Norberg 9 Feb 2023

När jag måndag morgon satt på den tidiga morgonfärjan mot Visby ångrade jag nästan att jag hade ansökt till talangdagarna. Tanken på en kommande intensiv vecka omringad av ett tjugotal nya människor gjorde mig trött och matt och jag tvivlade på om det här skulle bli bra. Jag hade ju ansökt för att få energi och lust att filma och skriva, inte för att utmattas totalt. En timme senare, under bilturen mot Fårö efter en rolig och vimsig tur på stan med några av just dessa nya människor, hade min trötta matta känsla börjat förvandlats till något mer förväntansfullt och spännande. Alla var så snälla och roliga och landskapet dessutom helt otroligt. När vi senare installerat oss i stugorna på Sudersand och jag träffat min tillfälliga rumskompis Maria var alla mina tvivel som bortblåsta. Och jag hade haft fel där på färjan, veckan blev nämligen så himla bra. 

Bergmanveckan bjöd på många intressanta föreläsningar och seminarium (trots de orimligt obekväma stolarna i den anrika Sudersandsbiografens salong), och även om jag tyvärr måste erkänna att jag inte hade någon aning om vem Ari Aster var sedan innan kändes det ganska fett ändå. Jag kanske borde tagit en bild med honom? Känslan av Ingmar Bergman var också märkligt närvarande genom inte bara påminnelser i öppningstal och konversationer utan även i de miljöer vi befann oss i. Det kändes fint på nåt sätt. Framför allt är jag så glad över alla möten och mingel, med både nya och gamla ansikten, i samtal med utsikt över idylliska karga fårölandskap och cykelturer hem i natten. Det var lyxigt att få leka att vara ett barn på kollo - lotsad genom veckan av den underbara koordinatorn Klara tillsammans med de andra arrangörerna. Tiden rörde sig dessutom på ett speciellt sätt. Det var underligt hur snabbt det gick att börja prata om “det där vi gjorde för några dagar sedan” för att snabbt inse, att “nej, det var ju imorse!”. Världens snabbaste och långsammaste vecka som på båten hem påminde överraskande mycket om hur det var att åka hem från typ Emmabodafestivalen när jag var femton. Fast obs, på ett lite mer kulturellt sätt.

Simone Norberg

Medlemsbloggen

Många nya övningar, insikter och relationer från Danmark

av: Emelia Hansson den 12 okt 2022
Jag heter Emelia och sökte till Odense Talent Camp för att jag var nyfiken på att träffa andra...

Adams dagbok från Director’s Village i Heerlen, Nederländerna

av: Adam Starsmark den 23 sep 2022
Adam Starsmark var i Heerlen i Nederländerna på Director's Village. Utvecklingsprogrammet Director...

Manus, havsbad och paddle-board.

av: Martin Hammar den 18 aug 2022
Tre dagars manusworkshop i vacker skärgårdsmiljö på Håskö i Östergötland. En inspirerande miljö för...

Världens snabbaste och långsammaste vecka

av: Simone Norberg den 8 jul 2022
När jag måndag morgon satt på den tidiga morgonfärjan mot Visby ångrade jag nästan att jag hade...

Jag kommer länge blicka bakåt på tiden på Fårö!

av: Fredrik Andersson den 5 jul 2022
Under Bergmanveckans talangdagar har jag fått tillfälle att träffa 23 andra filmare från olika...

blev jag ganska paff, jag har sett film på det i efterhand, jävla paff blev jag

av: Erik Sundblad den 23 jun 2022
Min film heter The Hijacking of the Swedish conversation och handlar om hur knäppt det är att...