Programmets deltagare från hela Sverige med regissören Ari Aster (Midsommar)

Världens snabbaste och långsammaste vecka

Inlagt av: Simone Norberg 30 Jun 2024

När jag måndag morgon satt på den tidiga morgonfärjan mot Visby ångrade jag nästan att jag hade ansökt till talangdagarna. Tanken på en kommande intensiv vecka omringad av ett tjugotal nya människor gjorde mig trött och matt och jag tvivlade på om det här skulle bli bra. Jag hade ju ansökt för att få energi och lust att filma och skriva, inte för att utmattas totalt. En timme senare, under bilturen mot Fårö efter en rolig och vimsig tur på stan med några av just dessa nya människor, hade min trötta matta känsla börjat förvandlats till något mer förväntansfullt och spännande. Alla var så snälla och roliga och landskapet dessutom helt otroligt. När vi senare installerat oss i stugorna på Sudersand och jag träffat min tillfälliga rumskompis Maria var alla mina tvivel som bortblåsta. Och jag hade haft fel där på färjan, veckan blev nämligen så himla bra. 

Bergmanveckan bjöd på många intressanta föreläsningar och seminarium (trots de orimligt obekväma stolarna i den anrika Sudersandsbiografens salong), och även om jag tyvärr måste erkänna att jag inte hade någon aning om vem Ari Aster var sedan innan kändes det ganska fett ändå. Jag kanske borde tagit en bild med honom? Känslan av Ingmar Bergman var också märkligt närvarande genom inte bara påminnelser i öppningstal och konversationer utan även i de miljöer vi befann oss i. Det kändes fint på nåt sätt. Framför allt är jag så glad över alla möten och mingel, med både nya och gamla ansikten, i samtal med utsikt över idylliska karga fårölandskap och cykelturer hem i natten. Det var lyxigt att få leka att vara ett barn på kollo - lotsad genom veckan av den underbara koordinatorn Klara tillsammans med de andra arrangörerna. Tiden rörde sig dessutom på ett speciellt sätt. Det var underligt hur snabbt det gick att börja prata om “det där vi gjorde för några dagar sedan” för att snabbt inse, att “nej, det var ju imorse!”. Världens snabbaste och långsammaste vecka som på båten hem påminde överraskande mycket om hur det var att åka hem från typ Emmabodafestivalen när jag var femton. Fast obs, på ett lite mer kulturellt sätt.

Simone Norberg

Medlemsbloggen

Spännande att prata med publiken och höra deras tankar efter att ha mötts av våran idé.

av: Tara Fouladi den 25 jun 2024
  Solen skiner när vi anländer i Grimstad efter en 9 timmars bussresa. Gästhuset vi bor på är...

It helped me having a clearer idea on how to position my film practice

av: Gäst den 18 mar 2024
Ian Cardinali har efter master på HDK-Valand valt att fortsätta knyta band i Sverige. Tempo MeetUp...

Vi är här, vi finns och vi håller på

av: Clara Noreen den 13 mar 2024
Clara Norén åkte på Tempo MeetUp och inspirerades redan på invigningen.   När jag tidigare år har...

Mycket kreativitet i filmsverige, och det känns fett att få vara en del av det

av: JosefineRapp den 18 dec 2023
Tåget rullade från Göteborg central tidigt på torsdagsmorgonen. Jag var såklart nervös men pepp att...

You only live once - I Uppsala släppte jag taget om gamla tankar kring film

av: Jacqueline_Andren den 16 nov 2023
Jag har varit med till Uppsalas talangdagar och där föll polletten ner (äntligen) i hur man blir en...

Efter min vecka i Odense känner jag mig full av energi och inspiration

av: Ellen Johansson den 19 okt 2023
Jag heter Ellen och jag var på Talent Camp 2023 i Odense.   Den 28e augusti tog jag tåget från...