FilmFrukost #47 med med Johannes Nyholm

Från Las Palmas till campingresan från helvetet

Johannes Nyholm är en av Sveriges mest framgångsrika filmskapare just nu, vars originella stil givit honom stort genomslag både på prestigefyllda festivaler och på internet. Trailern för hans kortfilm Las Palmas har över 20 miljoner visningar på den egna Youtube-kanalen och hans långfilmsdebut Jätten kammade hem Guldbaggen för både bästa film och bästa manus. Nu är Nyholm aktuell med sin senaste långfilm Koko-di Koko-da som hade världspremiär i sektionen World Cinema Dramatic Competition på Sundance Film Festival tidigare i år.

Filmen handlar om Elin och Tobias som för några år sedan förlorade sitt barn i en tragisk olycka. Nu är de på väg på campingsemester i hopp om att hitta tillbaka till varandra. Men när Elin vaknar tidigt på morgonen och behöver kissa dyker tre underliga figurer upp och sätter igång en mardrömsscen som inte tycks ha någon ände. Som i en helvetisk Måndag hela veckan utspelar sig en ohygglig scen på repeat, med små variationer. 

  

Här kan du se Nyholms kortfilm Las Palmas för 10 kr.

 

Vad: Frukost och samtal med Johannes Nyholm
Var: Kafé Frilagret, Heurlins plats 1, Göteborg (nära Järntorget)
Tillgänglighet: Läs mer om lokalen här.
När: 22 mars 09.00–10.00 
Kostnad: Fri entré, FilmCloud bjuder på frukost
För vem: FilmFrukost riktar sig till alla som är verksama inom filmområdet samt de som är intresserade av att diskutera filmfrågor i en avslappnad miljö, oavsett ålder. Det är bara att komma förbi, ta en fralla och diskutera med oss.
Arrangör: FilmCloud
Facebook-event: www.facebook.com/events/2234238533497435

 

Johannes Nyholm är född 1974 och är verksam som regissör, animatör och manusförfattare. Han har studerat konst- och filmvetenskap och gått Konstfacks animationsutbildning i Eksjö. Han har regisserat flera kortfilmer, däribland den prisbelönta och Guldbaggenominerade Dockpojken (2008), Drömmar från skogen (2009) och den Guldbaggebelönade Las Palmas (2011). Han har även regisserat flera musikvideor, däribland Sagor & Swings Alla sagor har ett slut från 2004. Hans långfilmsdebut Jätten (2016) kammade hem två Guldbaggar för Bästa manus och Bästa film. Nyholms senaste långfilm Koko-di Koko-da hade världspremiär på Sundance 2018 och visades även på Göteborg Film Festival 2019.

 

 

FilmFrukost arrangeras en fredag varje månad med tanken att vara en mötesplats för filmare, filmarbetare och filmintresserade. Bland tidigare gäster hittar du Sanna Lenken, Rojda Sekersöz, Adam Lundgren, Yaba Holst, Nikeisha Andersson och Bahar Pars. Vårens datum är: 25 januari (Lina Mannheimer), 22 februari (Archana Khanna), 22 mars (Johannes Nyholm), 26 april (Ami Ekström) och 24 maj (tba). 

 

FilmFrukost arrangeras i samarbete med