FilmFrukost #45 med med Lina Mannheimer

Festivalaktuell dokumentärfilmare inleder säsongen

Dokumentärfilmaren Lina Mannheimer regidebuterade med kortfilmen Kontraktet (2010) som skulle bli den första delen i det projekt som fem år senare kom att bli långfilmsdebuten Ceremonin (2015). Där möter vi den fascinerande, franska författaren och dominatrixen Catherine Robbe-Grillet och människorna närmast henne. I ett förtroligt intervjumaterial delar filmens karaktärer med sig av sina tankar kring erotik, konst, normer, identitet, åldrande och ensamhet. Nu har Mannheimers nya film världspremiär på Göteborg Film Festival och tävlar i den prestigefyllda sektionen Nordic Documentary Competition. Kom och samtala med henne på säsongens första FilmFrukost!

Parning är ett nätbaserade relationsdrama om två nittiotalisters sex- och kärleksliv, och som kom till genom att Mannheimer la ut en kontaktannons i en dejtingapp. Premisserna är klara: hon vill följa två personer och deras dejtingvanor under ett år. Efter att ha castat sina två huvudpersoner, som på var sitt håll ska ge oss en inblick i livet som ung på parningsmarknaden, händer något som får filmen att ta en helt ny vändning – de börjar dejta varandra! Resultatet blir ett intimt porträtt av ungdomens bubblande, omtumlande förälskelse och bitterljuva brustna hjärtan. Eftersom Mannheimer aldrig träffar sina huvudpersoner tillåts de att skapa sig själva och sin relation genom skärmen. 

 

Här hittar du trailern till Parning. Filmen visas 26, 27 och 30 januari under Göteborg Film Festival, mer information om tider och biljetter hittar du här
Du kan streama långfilmen Ceremonin via TriArt för 39 kr.
Kortfilmen Kontraktet ligger just nu uppe på SVT Play, du hittar den här

 

Vad: Frukost och samtal med Lina Mannheimer
Var: Kafé Frilagret, Heurlins plats 1, Göteborg (nära Järntorget)
Tillgänglighet: Läs mer om lokalen här.
När: 25 januari klockan 09.00–10.00 
Kostnad: Fri entré, FilmCloud bjuder på frukost
För vem: FilmFrukost riktar sig till alla som är verksama inom filmområdet samt de som är intresserade av att diskutera filmfrågor i en avslappnad miljö, oavsett ålder. Det är bara att komma förbi, ta en fralla och diskutera med oss.
Arrangör: FilmCloud
Facebook-event: www.facebook.com/events/770519206653157

 

Lina Mannheimer, född 1980, har en examen i film- och konstvetenskap från Universidad de Nebrija i Madrid samt en ettårig Masterexamen från Göteborgs filmskola. Via traineejobb i NYC och London (Salty Features, The Weinstein Company) träffade hon den franska regissören Gilles Bourdos (Afterwards, Renoir) och arbetade som hans assistent under ett år. Mannheimers filmer rör sig kring teman som kärlek, relationer, fantasi och identitet.

 

 

FilmFrukost arrangeras en fredag varje månad med tanken att vara en mötesplats för filmare, filmarbetare och filmintresserade. Bland tidigare gäster hittar du Sanna Lenken, Rojda Sekersöz, Adam Lundgren, Yaba Holst, Nikeisha Andersson och Bahar Pars. Vårens datum är: 25 januari, 22 februari, 22 mars, 26 april och 24 maj.

 

FilmFrukost arrangeras i samarbete med