FilmFrukost #34 med Wiktor Ericsson

Säsongspremiär!

Ska ni bara se en svensk film i sommar så är det ”Jordgubbslandet”! Lätt att säga kanske, eftersom den samtidigt är biosommarens enda svenska spelfilm. Men, bakom den semesterrusiga titeln, döljer sig faktiskt en av årets hittills bästa, vackraste och mest engagerande, och ja, svenska filmer. 

Så skrev filmkritikern Helena Lindblad i DN i somras. Jordgubbslandet är skriven och regisserad av Wiktor Ericsson, manusförfattare i grunden och med flera komiska projekt bakom sig, så som Starke man, Morgan Pålsson – världsreporter och Halvvägs till himlen. Han har också samarbetat en del med Hannes Holm och var bland annat dramaturg på En man som heter Ove. Som regissör är han mer allvarlig – 2013 gjorde han dokumentären The Sarnos: A life in dirty movies, ett ömsint porträtt av det legendariska amerikanska pornografparet Joe och Peggy Sarno. Till Jordgubbslandet har han inspirerats av Bo Widerberg, Roy Andersson och Terence Mallick.

Filmen handlar om en polsk familj – mamma, pappa och 15-åriga sonen Wojtek – som kommer till en gård på Listerlandet för att plocka jordgubbar. Samtidigt som Jordgubbslandet i starkt socialrealistiska toner skildrar de polska gästarbetarnas hårda arbete på jordgubbsfälten och slitningarna mellan dem, lokalbefolkningen och litauiska gästarbetare så ger den också stort utrymme för den kärlek som växer mellan Wojtek och den jämnåriga bondedottern Annelie. 

  

Vad: Frukost och samtal med Wiktor Ericsson och övriga deltagare

Var: Kafé Frilagret, Heurlins plats 1, Göteborg (närmaste spårvagnshållplats är Järntorget)

När: Fredagen den 15 september kl 09.00–10.00 

Kostnad: Fri entré, FilmCloud bjuder på frukost

För vem: FilmFrukost riktar sig till alla som är verksam inom filmområdet samt de som är intresserade av att diskutera filmfrågor i en avslappnad miljö, oavsett ålder. Det är bara att komma förbi, ta en fralla och diskutera med oss.

Arrangör: FilmCloud

Facebook-event: 

Kommande datum: 20 oktober, 17 november, 15 december

 

Wiktor Ericsson, född 1973, är en svensk manusförfattare och regissör. Han utbildade sig till manusförfattare på Dramatiska institutet på 90-talet, och har bland annat skrivit manus till "Morgan Pålsson – världsreporter" och tv-serierna "Starke man" och "Halvvägs till himlen". Regisserade dokumentären "The Sarnos – a life in dirty movies" 2013. "Jordgubbslandet" är hans spelfilmsdebut.

 

FilmFrukost arrangeras i samarbete med