FilmFrukost #31 med Katja Wik

Från motgång till framgång med hyllad debutant

Katja Wik debuterade 2012 som filmregissör med kortfilmen Offerrollsretorik som tävlade i Startsladden på Göteborgs Film Festival där den vann Publikens Pris. Filmen beskriver hur man med offerrollens hjälp kan göra sin röst hörd i en relation, och betraktelser kring just relationer återkommer i hennes långfilm Exfrun som hade svensk biopremiär nu i februari.

Genom tre olika kvinnor – Flickvännen, Frun och Exfrun – beskriver filmen hur maktförhållandet kan se ut i heterosexuella parrelationer. Exfrun bygger på Wiks egna iakttagelser av kvinnliga beteenden i flera generationer och har beskrivits både som en "relationsskräckis" och som en korsning av Lena Dunham och Roy Andersson.

Filmen fick fyra avslag för produktionsstöd, finansiärerna tvivlade på dess publika potential och är därför producerad med en ganska låg budget. Dock sålde samtliga visningar på Göteborg Film Festival slut innan festivalen hunnit börja, filmen nominerades till Dragon Award Best Nordic Film och har blivit enhälligt hyllad av recensenter över hela Sverige. Kom till FilmFrukost och samtala kring motgångar, framgångar och att tro på det man gör!

  

Vad: Frukost och samtal med Katja Wik och övriga deltagare

Var: Kafé Frilagret, Heurlins plats 1, Göteborg (närmaste spårvagnshållplats är Järntorget)

När: Fredagen den 24 mars kl 09.00–10.00 

Kostnad: Fri entré, frukosten bjuder FilmCloud på

För vem: FilmFrukost riktar sig till alla som är verksam inom filmområdet samt de som är intresserade av att diskutera filmfrågor i en avslappnad miljö, oavsett ålder. Det är bara att komma förbi, ta en fralla och diskutera med oss.

Arrangör: FilmCloud

Facebook-event: www.facebook.com/events/1536441573051809

Kommande datum: 28 april och 26 maj  

 

 

 

Katja Wik är född 30 juli 1987 i Stockholm och är en svensk filmregissör, producent och manusförfattare. Wik är utbildad vid Akademi Valand i Göteborg där hon har en masterexamen i film. Hon har tidigare arbetat bland annat som rollsättare på produktionsbolaget Plattform och åt Roy Andersson. Sedan 2013 driver hon produktionsbolaget Kjellson & Wik tillsammans med producenten Marie Kjellson. 

 

 

FilmFrukost arrangeras i samarbete med