FilmFrukost #29 med Rojda Sekersöz

Välkommen på festivalupplagan av FilmFrukost!

Precis som tidigare år arrangerar vi i samarbete med Göteborg Film Festival en filmfrukost med någon av alla de gäster som är på plats för festivalen. Denna gång är det regissören Rojda Sekersöz som tävlar i sektionen Dragon Award Best Nordic Film med sin långfilmsdebut Dröm vidare.

För många är Sekersöz en okänd debutant, men hon började göra film redan som femtonåring. Hon är utbildad filmregissör från Stockholms Dramatiska Högskola, har varit en del av nätverket runt Filmbasen sedan unga år, och har hunnit med att regissera fem kortfilmer, däribland Fast och Fittbacka - Ett jävla ungdomshem. Idag varvar hon filmandet med spoken word och är en del i det politiska poesinätverket Revolution Poetry. 

Dröm vidare är en hårdkokt coming of age-film och ett politiskt slag mot syokonsulentsverige där vi får följa Mirja, en ung tjej som tar sina första steg ut i samhället efter ett fängelsestraff. Hon slits mellan ansvaret för sin bloggande lilla-syster och för sin sjuka arbetslösa mamma, och kraven från sina små-kriminella kompisar. 

Titeln är dubbeltydig. Den kan läsas ironiskt, som i ”det kan du ju drömma om”.
– Jag har hört en massa berättelser, speciellt från folk i utsatta områden, om syokonsulenter och lärare som har begränsat deras drömmande. Vuxna som, när man har sagt till exempel att man vill bli dansare, svarat: ”Det kan du drömma om, men det är bättre att du tar samhällsinriktning för då finns det mycket fler saker du kan välja efter gymnasiet”, berättar Rodja

Men titeln är också en ärlig uppmaning att fortsätta drömma.
– Det är ju typ det enda som får människor att fortsätta leva. 

 

För mer information om när Dröm vidare visas, besök Göteborg Film Festivals hemsida.

 

Vad: Frukost och samtal med Rojda Sekersöz
Var: Kafé Frilagret, Heurlins plats 1, Göteborg (närmaste spårvagnshållplats är Järntorget)
När: Fredagen den 27 januari kl 09.00–10.00 
Kostnad: Fri entré, FilmCloud bjuder på frukost
För vem: FilmFrukost riktar sig till alla som är verksam inom filmområdet samt de som är intresserade av att diskutera filmfrågor i en avslappnad miljö, oavsett ålder. Det är bara att komma förbi, ta en fralla och diskutera med oss.
Arrangör: FilmCloud 

 

FilmFrukost arrangeras i samarbete med