FilmFrukost #20 med Emma Broström

Produktiv dramatiker avslutar frukost-säsongen

Filmen Flocken är redan tokhyllad, både av svenska kritiker som på utländska festivaler. I början på året vann den en kristallbjörn på Berlinale och den 11 september gick den upp på biografer runt om i landet. Utöver att ha uppmärksammats för sitt skickliga sätt att berätta en tung och dyster berättelse har diskussioner uppstått kring hur mycket av verkligheten man som filmskapare kan väva in en historia och samtidigt kalla det för fiktion. Till nästa FilmFrukost har vi bjudit in manusförfattaren till Flocken – Emma Broström!

Emma har en gedigen karriär bakom sig som dramatiker trots att hon bara hunnit fylla 35 år. Hon uppmärksammades stort 2009 då hennes dramatisering av Åsa Linderborgs bok Mig Äger Ingen sattes upp för första gången – en av hennes totalt sju urpremiärer det året. Hennes pjäser förhåller sig oftast till tunga aspekter av verkligheten, oavsett om det riktar sig till barn eller vuxna. Trots att hon började utbilda sig till manusförfattare inom film och tv är det först nu som ett av hennes manus har letat sig upp på bioduken.

Flocken handlar om 14-åriga Jennifer som säger sig bli våldtagen av sin klasskamrat Alexander på skoltoaletten. Trots att han döms i domstol vägrar resten av det lilla samhället att tro henne. En nätburen hatkampanj drar igång, vilket får förödande konsekvenser för Jennifer och hennes familj.

Under FilmFrukost kommer vi samtala om skillnaden i att skriva för film jämfört med scen, vilka friheter man får ta sig med andras berättelser och hur hon själv orkar vara så produktiv. 

 

Vad: Frukost och samtal med Emma Broström och övriga deltagare

Var: Kafé Frilagret, Heurlins plats 1, Göteborg (närmaste spårvagnshållplats är Järntorget)

När: 09.00–10.00 den 27 november

Kostnad: Fri entré, frukosten är gratis

För vem: FilmFrukost riktar sig till alla som är verksam inom filmområdet samt de som är intresserade av att diskutera filmfrågor i en avslappnad miljö. Även du som är under 18 och över 30 är välkommen! Det är bara att komma förbi, ta en fralla och diskutera med oss.

Arrangör: FilmCloud 

Här hittar du Facebook-eventet

 

Emma Broström är född 1980 i Västerås. Hon har utbildningar från bland annat IHTV i Göteborg och Teaterhögskolan i Malmö, den senare tog hon examen ifrån 2007. Bland hennes pjäser kan man nämna En är ilsken, En är rädd, En gör allt för att bli sedd (2009), Bilder av Pi (2011) och Vi som blev kvar (2014). Utöver sitt arbete som dramatiker är hon även verksam som dramaturg på Regionteatern Blekinge Kronoberg.

 

 

FilmFrukost arrangeras i samarbete med