ung kvinna kysser ung kvinna
Simone Norberg och filmen "Bad Lesbian" vinner 1:a pris i tungviktsklassen.

Simone Norberg och "Bad Lesbian" vinner 1:a pris i tungviktsklassen på Novemberfestivalen

I helgen var det dags för SM i kortfilm – Novemberfestivalen. Det blev ett prisregn över filmer från Frame Filmfestival. De fyra filmer som tävlade vidare från Frame och Västra Götaland kammade hem hela fem priser. Grattis Simone Norberg, Klara Ågren, Perla Heieforts och Jessica Johansson med skådespelaren Hanna Johansson!
 

Simone Norberg och filmen Bad Lesbian tilldelades 1:a pris i tungviktsklassen. Stort Grattis!
Juryns motivering löd: Med omisskännlig känsla för gestaltning och stadig framåtrörelse skapar regissören en fullständig berättelse som berör oss på djupet. Starka skådespelarinsatser och hög verkshöjd i filmens alla berättarkomponenter gör att vi känner med huvudrollen från första till sista bildruta.

Dessutom vann filmen Amandusfestivalens tungviktspris vilket innebär att Bad Lesbian kommer tävla för Sverige på Amandusfestivalen 2022. Juryn motiverade med: Amandusprisen i tungviktsklassen går til en meget kompetent film som på engasjerende vis tar opp problemstillinger knyttet til legning og identitet, men snur kanskje litt om på den klassiske historien. I denne ungdomsskildringen blir vi med inn i en verden der voksne virker å være helt fraværende, der samtalene om følelser og seksualitet sitter løst. Filmen er meget godt spilt, vakkert fotografert, og har en tydelig registemme. 

Bad Lesbian och Klara Ågren fick dessutom pris för bästa klippning. Juryn berömde i motiveringen: Med säker hand och träffsäkerhet i både perspektiv, tempo och övergångar skapar filmens klippare en tonträff som förvaltar filmens energi i varje steg. Omsorgsfullt och välgjort!

I mellanviktsklassen mottog Perla Heieforts film Fruktkött 2:a pris. Perla var ju den som vann FilmCloud Pitch på Frame, som ni minns. Novemberfestivalens juryns motivering löd: En film som med tydligt berättande lyckas skapa såväl djupt obehag som medkänsla. I en samtid full av rörlig bild sätter denna film ett aktuellt och angeläget ämne i centrum genom att skapa bilder som vi sent kommer glömma - inte minst när vi köper kålhuvud.

Hanna Johansson fick priset för Bästa skådespelare för rollen som Sanne i Se mig, rör mig av Jessica Johansson. En film som tävlade i Tungvikt och fick Juryns hederspris under Frame. Juryn på novemberfestivalen motiverade: Med talande blick och starkt uttryck förmedlade denna huvudroll känslor som gick rakt in i hjärtat. En skådespelarinsats som stack ut både i sin film och i sitt startfält, med en trovärdighet lika stark i det ordlösa som i det dialogdrivna. Denna person vi vill se mer av!

Vi vill såklart även gratulera  filmskaparna bakom Låt det brinna som är skriven och regisserad av Adam Starsmark och producerad av Josefine Rapp. Hon var 2019-2020 deltagare i vårt utvecklingsprogram Prodda och 2019 fick de FilmCloud projektstöd för att göra filmen. De tävlade med sin film för Region Örebro län. Novemberfestivalens motivering lät: Att med så enkla medel förmedla en känsla av igenkänning, sårbarhet och passion kräver en filmskapare som vet precis vad hen gör. Vi dras snabbt in i dessa två unga människornas förhållande och vill stanna där med dom. Perfekt balanserat spel och nerv gör att vi tilldelar andra pris i tungviktsklassen till filmen: Låt det brinna.

Årets festival visade upp ett starkt startfält av tävlande filmer från hela Sverige. Låt oss hoppas att vi kan se nästa års startfält på plats i Trollhättan.