Montage av porträtt
I nio filmer utvecklas nya röster med stöd av Voices 2023.

Nio filmröster får projektstödet Voices 2023

Projektstödet Voices utlystes tidigare i höst och vände sig till fiktions och dokumentärfilmsprojekt i det korta formatet. Nytt för i år var möjligheten att söka projektstödet Voices med dokumentärprojekt och att 150.000 av den totala summan på 330.000 var öronmärkt till kort dokumentär. 

I år går stödet till nio röster som ger oss nya perspektiv i kort format; Omar och Cemal Dogan, Jovid Eisai och Roozbeh Behtaji, Olivia Lundell, Louise Hollerup, Đenana Arapovic, Alva Qi Törnqvist, Tom Bergqvist, Basem Nabhan och Donna Lee. 

En film utspelar sig på ett ensamt skepp mitt ute i Atlanten där en skolklass möter världen, en annan på en toalett där en grupp vänner upplever oväntad intimitet. Filmerna fångar och berör på olika sätt vad det är att vara människa i vår snabbt föränderliga värld.

Så här ser fördelningen ut

Stöd till fiktionsfilm på 60.000 kronor ges till Slottskogen, en kortfilm med sökande producent Cemal Dogan och regissör Omar Dogan och till Scener ur det papperslösa samhället, en kortfilm i hybridformat av Jovid Eisai och regissör och producent Roozbeh Behtaji

 Stöd till fiktionsfilm på 30 000 kronor ges till Powder Room, en kortfilm av Basem Nabhan och producenten Riham Ezzaldeen samt Besök, av Donna Lee och producenten Karl Lyth Bellman

Stöd till kort dokumentär på 30.000 kronor ges till Mellan Världar, en kort dokumentär av Olivia Lundell och producenten Ema Farid, Vem vill vara psykfall? en dokumentär av Louise Hollerup och animatören Freddy Wallin, Astronomanisk, en hybrid-dokumentär av Denana Arapovic, Älskvärda, en dokumentär av Alva Qi Törnqvist och producenten Toste Severin, På den Styva Linan, en hybrid-dokumentär av Tom Bergqvist.

 

Möt våra filmskapare och deras projekt


Kort fiktionsfilm


Scener ur det papperslösa samhället

porträtt
Jovid Eisai och Roozbeh Behtaji

En kortfilm av Jovid Eisai och Roozbeh Behtaji
Medsökande producent: 

Jovid har i sju års tid gjort mängder av kortfilmer för att bli känd, så att han får bli kvar i Sverige - utan framgång. Idag är han papperslös och när hans senaste fillmidé havererar, bestämmer sig några professionella filmare hjälpa honom göra “..en riktigt tung film”. “Scener ur det papperslösa samhället” är en fiktiv komedi inspirerad av en inte alltid lika rolig verklighet. 


Slottskogen

porträtt
Omar Dogan och Cemal Dogan

En kortfilm av Omar Dogan
Medsökande producent: Cemal Dogan

15 åriga Ali möter sin kund Eva och får för en kort stund en fristad. Ett möte mellan kunden och den som säkerställer kundens anonymitet. Om hur barn blir offer för vanliga människors bruk av droger. 


Powder Room

porträtt
Basem Nabhan och Riham Ezzaldeen

En kortfilm av Basem Nabhan 
Medsökande producent: Riham Ezzaldeen

En grupp vänner som delar ett ögonblick av oväntad intimitet på en grungy nattklubbstoalett. “Powder Room” fördjupar sig i de råa och sårbara känslorna kring upplevelser av separation och förlust. Genom dans och eskapism konfronterar de sina erfarenheter. 


Besök

porträtt
Donna Lee och Karl Lyth Bellman

En kortfilm av Donna Lee
Medsökande producent: Karl Lyth Bellman

En berättelse om att hoppa eller stanna kvar. Om att vackla mellan det fula och det fina, det meningslösa och det meningsfulla, mellan det vardagliga ekorrhjulet och en främmande värld full av färg och märkliga figurer som eventuellt kommer att förändra allt.


Kort dokumentärfilm


Mellan Världar

porträtt
Olivia Lundell och Ema Farid

En kort dokumentärfilm av Olivia Lundell
Medsökande producent: Ema Farid

En dokumentär om en gymnasieklass första resa ut i världen och iväg från barndomen. Frihetskänslan av att ha hela världen framför sig kantas av klaustrofobin av att vara fast på ett ensamt skepp i mitten av Atlanten och i centrum av alla motpoler lär vi känna dem - de som är på väg både till och från - och vilka de formas till under tiden.  


På den Styva Linan

porträtt
Tom Bergqvist

En kort dokumentärfilm av Tom Bergqvist

Dokumentären som känns som en dramakomedi - om och med bandet Styva Linan; ett gäng “bröder” från mentala misärer till det stora skivkontraktet, på sin make-it-or-break-it resa. En skildring av hur lekfulla ungdomsdrömmar kolliderar med vuxenlivets allvar. 


Astronomanisk

porträtt
Đenana Arapovic

En kort dokumentärfilm av Đenana Arapovic

Astronomanisk är känslan när ens öde är så storslaget att det blir svårt att grepp. Yahya Badr lever och dör för drömmen om att bli en stjärna över Hollywoods himmel. Samtidigt arbetar han, i det vakna livet, som telefonförsäljare i ett själlöst köpcentrum. Om att drömma så stort att fallet blir astronomiskt. 


Älskvärda

porträtt
Alva Qi Törnqvist och Toste Severin

En kort dokumentärfilm av Alva Qi Törnqvist
Medsökande producent: Toste Severin 

En berättelse om den kinesiska diasporan I form av ett kluster med tjejer från Kina. Med utgång från bilder från barndomen berättar Alva Qi Törnqvist om den gemensamma scenografin och om vilket kollektiv det är. "Om hur vi kom hit, hur det var och hur det blev".


Vem vill bli psykfall?

porträtt
Louise Hollerup (Foto: Anton Strecker) och Freddy Wallin (Foto: Kerstin Ehrnlund)

En kort dokumentärfilm av Louise Hollerup
Medsökande animatör: Freddy Wallin

”Johannes” försöker kvala in till att få psykiatrisk vård. Det han trodde skulle bli en enkel process, visar sig vara en långsträckt audition där han behöver visa sig värdig som psykfall i en Kafkansk process. En humoristisk kortfilm som blandar stop‐motion med dagboksliknande live‐action. 


Mottagarna av Voices projektstöd 2023 erbjuds att mötas under en tvådagars workshop ledd av filmaren och konstnären Cecilia Torquato. Hon har lång och gedigen erfarenhet av feedback från sitt arbete som konsult och dramaturg i olika filmprojekt både inom dokumentär och fiktion. Cecilia kommer dela med sig verktyg och konkreta metoder för att ta projekten vidare. Den 29 januari, under Göteborg Film Festival, presenteras de nio projekten på ett mingel i Film i Västs lokaler.