porträtt stödtagare
Ismaila Jallow, Tara Mahmoudi-Zadeh, Elsa Rosengren (Foto: Giulia Schelhas) och André Vaara (Foto: Ivar Jansson) får projektstödet Voices

Fyra filmröster får projektstödet Voices

Projektstödet Voices vände sig i en utlysning tidigare i höst till film- eller VR-skapare med manusbaserade projekt i det korta formatet. Nu är de här, fyra röster som ger oss nya perspektiv i kort fiktion; Ismaila Jallow, Tara Mahmoudi-Zadeh, Elsa Rosengren och André Vaara.

 

Så här ser fördelningen ut

Stöd på 60.000 kronor ges till Kråkslottet, ett VR-projekt av sökande Ismaila Jallow och producenten Paul Blomgren DoVan, och kortfilmen Backa av filmaren Tara Mahmoudi-Zadeh och producenten Golaleh Farhang-Azad.

Stöd på 30.000 kronor ges till Det nya och det gamla, en kortfilm av filmaren Elsa Rosengren med producenten Tintin Scheynius och till kortfilmen Älskling med filmaren André Vaara och samma producent.

Projektstödet Voices vände sig i en utlysning tidigare i höst till film- eller VR-skapare med manusbaserade projekt i det korta formatet. Vi sökte de som ville utveckla filmer med ett nytt perspektiv, tematiskt, formmässigt, konstnärligt eller som själva utgör röster som vi inte möter i den kortfilmsrepertoar vi ser idag. Stödet delas nu ut till fyra projekt och filmare med olika och alldeles egna perspektiv på vår samtid. Här finns VR-prosa där vi vandrar i minnen av sol, sommar och misstänkta övergrepp. Här finns de ungas framtidslängtan som för oss höljts av den stora katastrofens tragik. Vi får även följa med i känslan av att vara nybliven mamma på landsbygd med en längtan till kompishänget. Här finns även en gestaltad blick, som med hjälp av kamerans inneboende sökande förmåga, fångar en karaktär naket och ärligt. Läs om de som fått stöd längre ner i artikeln.

I utlysning till projektstödet Voices efterfrågades ett samarbete med en medsökande. Kriteriet avgränsade sökande till de som kommit längre med sina projekt och de filmmanus som lämnat skrivbordslådan. Vi ville understryka vår konstforms behov av starka samarbeten och kollaboration och i bästa fall försöka “tvinga fram det”, om det inte redan fanns där. Det har kanske gjort att stödet varit något svårare att söka, men vi ser också att det i vissa fall burit frukt.

Projektstödet Voices är ett för filmkonsulenterna på Förvaltningen för kulturutveckling, historiskt stort stöd till enskilt projekt. Det är ändå en liten del av vad dessa filmer kostar att realisera. De sökande har i sina ansökningar redogjort för vad stödet skulle finansiera. För vissa blir det stöd i slutfasen, medan för andra ett stöd i början av deras process. Vi hoppas att få se några filmer ganska snart och är fullt medvetna om att det kan dröja för andra filmer att nå sin publik. Sådan är filmen, ständigt i rörelse. 

Projektstödet Voices har gjorts möjligt med medel från Svenska Filminstitutets utlysning till Sveriges regioner genom stödet Talent to Watch. I Västra Götalandsregionen har samma medel skapat engagerade inspelningar på Kultur Ungdoms Filmplatser runt om i regionen och på Film i Väst har arbetet med nya röster stärkts inom kortfilm och i utveckling av långfilm. Du kan också runt om i Sveriges regioner hitta andra program och utlysningar som stärkt filmen genom medel från Talent to Watch.


bild ur vr-verkKråkslottet

Ett VR-verk av Ismaila Jallow
Producent: Paul Blomgren DoVan

 

 

Ett interaktivt VR-verk som tar oss längre och längre in i psyket hos en pojke som blivit två istället för en. Pojkens inre gestaltas i form av ett levande Kråkslott som han använder för att orientera sig i det som hänt och inte hänt. Desto längre in i Kråkslottet vi kommer, desto mer lär vi oss om kärnan till pojkens trauma.Idébild filmen BackaBacka

En kortfilm av Tara Mahmoudi Zadeh
Producent: Golaleh Farhang-Azad

 

 

Det är fest på Backaplan men Shirin får inte gå, istället arrangerar hon och lillasyster Jasmin en töntig hemmafest. Shirin får hjälp av storasyster Merjam och blir då medbjuden till festen på Backaplan, samtidigt som Jasmin känner sig alltmer utanför. I denna film följer vi tre systrars väg mot en fest som slutar i den värsta brandkatastrofen i Sveriges moderna tid.
 


Ur filmen ÄlsklingÄlskling

En kortfilm av André Vaara
Producent: Tintin Scheynius

 

 

Artonåriga Rosannas tillvaro som nybliven mamma på landsbygden är hopplös och ensam. När hennes festsugna vänner dyker upp en sommarkväll suddas gränserna mellan tonårsliv och mammatillvaro ut. En film om att vara ung och samtidigt förälder, att klyvas mellan sitt barns och sina egna behov.
 


ur filmen två män i barDet nya och det gamla

En kortfilm av Elsa Rosengren
Producent: Tintin Scheynius

 

 

Medan en deprimerad man i nutida Berlin röker vid sitt fönster väntar två servitörer i 1800-talets Göteborg på att deras sista gäst skall gå hem för kvällen. Han är en gammal man som nyligen försökt begå självmord. En av servitörerna känner sympati för mannen, medan den andre är otålig och vill stänga och gå hem och lägga sig.