Spännande Webisodes-dagar i Norge

Inlagt av: Gäst 24 Feb 2021

Under fyra intensiva dagar har vi som står bakom webserien Hissvakten, filmskaparna Anna Mercedes Bergion och Elin Frost tillsammans med producenten Catherine Champagne befunnit oss i Oslo.

Med fem andra team från Skåne, Stockholm och Oslo har vi fördjupat oss i serieformatet - från idéutveckling fram till färdig produktion. Satsningen vi deltagit i heter Webisodes och startade för två år sedan som ett samarbete mellan Mediefabrikken i Oslo och Filmbasen i Stockholm. Syftet var att skapa en plattform för utveckling av kortserier eftersom något liknande saknades i Norden. Projektet blev väldigt lyckat så i år deltog även Filmcloud från Göteborg och BoostHgb från Skåne i samarbetet och skickade varsitt deltagarteam.

Vår kortserie Hissvakten handlar om den omotiverade förortstjejen Karen som efter en arbetsintervju får uppdraget att ansvara för människors sista resa från livet till döden. Under fyra dagar har vi blivit serverade allt från föreläsningar till skrivövningar och fysiska gestaltningar uppe på golvet för stärka vår berättelse. Post-it lapparna har målat väggarna i mediefabrikkens rum och våra huvuden har fyllts med nya kreativa tankar och problem att lösa. Några av höjdpunkterna har varit föreläsningarna. Robert Andersson, en av manusförfattarna till serien Boys pratade exempelvis om hur en skapar ett serie-universum med kontraster och tydliga regler samt vikten av kontextuellt berättande. Tone Johnsen, manuskonsulent som bland annat jobbat med tv-serierna Heimebane, Jenter och Twin gav oss mängder av värdefulla tips och påminde oss om hur viktigt det är att ha flera olika strategier vad gäller marknadsföring. Om plan A inte fungerar, gå vidare till plan B, C eller D.

För oss serie-rookies var det extra inspirerande när en av förra omgångens Webisodes-deltagare, producenten Nina Barbosa Blad berättade om sin spännande och utmanande resa med deras första serie Nudes, som nu gått upp i produktion på NRK (Norges motsvarighet till SVT) Det var väldigt kul att höra henne berätta om hur givande webisode-satsningen varit för teamet bakom Nudes.

För vårt team har det varit värdefullt att arbeta intensivt tillsammans i några dagar och att vi har kunnat gå in i seriens universum fullt ut utan att bli avbruten. Den utmanande processen med att strukturera upp vår historia och göra den ännu mera tydlig har bidragit till både skratt och frustration på vägen. Vår mentor Anniken Fjesme uttryckte det som att mycket av hennes arbete handlar om att förstå vad vi som serieskapare egentligen vill, och ta oss igenom den smärtfulla fasen av att göra saker och ting tydligt, hur svårt det än är.  

Något som vi också tar med oss från dessa dagar är den trygga bubbla som skapades i gruppen och samarbetet oss projekt emellan. Vi har inspirerats av de olika drivkrafter och kunskaper som fanns bland deltagarna. Både i samtalen mellan övningar och i konkreta uppgifter, som den sista övningen. Då vi skulle dela med oss av ett tips för att få arbetet att flyta på. Det här är det vi delade; 1) Skriv ner tre ord som du vill ska  genomsyra allt, från manusarbete till distributionsplanering. Rama in och sätt bredvid datorn. 2) Glöm inte att visa uppskattning till de andra i teamet. Fokusera helt enkelt på det som är bra och kul. 3) Strukturera upp arbetet, ha tydliga deadlines med specifika mål så att du själv kan värdera om du har kommit fram eller inte.

Nu ska vi jobba hårt fram till nästa träff i maj. Vi ser fram emot vart vår Hissvakt tar oss.

Anna, Elin och Catherine.

Medlemsbloggen

Vid liv och LIVE på Uppsala talangdagar 2020!!

av: Gäst den 6 nov 2020
Vi välkomnades varmt till kortfilmsfestivalen med varsin flaska handsprit och det senast...

Dagbok från pitchtävlingen på Uppsala filmfestival i oktober 2020

av: Erik Sundblad den 27 okt 2020
22 oktober - Göteborg -> Uppsala  Jag repar min pitch högt för mig själv i duschen, jag har...

Hoppfull & inspirerad efter Talangdagar

av: Malin Englund den 25 nov 2019
I slutet på oktober fick jag, tillsammans med tretton andra filmskapare från hela landet, möjlighet...

En pitchtävling som inte känns som en tävling

av: Johan Bodell den 30 okt 2019
När jag förra året var en av deltagarna på talangdagarna under Uppsala kortfilmsfestival var en...

Feedback, arbetsmetoder, verktyg och bastubad

av: Lisa Meyer den 26 aug 2019
Under en fantastisk långhelg på Håskö fick jag, tillsammans med deltagare från totalt sex andra...

Inget fan av Bergman!

av: Love Erik Hjertberg den 4 jul 2019
Jag är inget fan av Bergmans filmer men kan heller inte säga motsatsen då jag aldrig har sett någon...