8 stycken personer på en brygga vänder sig glatt mot kameran.
Deltagarna i Archipelago Script Lab med manusförfattaren Karin Arrhenius. Foto: Boel Zetterman

Plötsligt känns långfilmsmanuset inte riktigt lika mycket som ett obestigligt berg!

Inlagt av: Jimi Vall Peterson 25 Jun 2024

 

Vilken ynnest det är att få spendera tid i kreativa rum och i kreativa människors sällskap. Den ynnesten skänktes mig när jag blev uttagen till årets Archipelago Script Lab, som höll hus på den lilla ön Håskö på östkusten.

Fyra dagar i skärgården spenderade jag och sju andra glada manusförfattare från runtom i landet, tillsammans med fantastiska manushandledaren Karin Arrhenius och underbara Boel från Film i Öst.

Vi åtta lycklig utvalda var där med varsitt filmprojekt i manusutvecklingsstadiet: ett par TV-serier, en kortfilm och en handfull långfilmer. Däribland mitt eget science fiction-kammarspel “Kollapsen”.

Att skriva min första långfilm har länge känts som ett närmast övermänskligt åtagande som jag har tvivlat på att jag kommer att klara av. Skrivandet har alltid för mig känts som ett nödvändigt ont för att kunna göra de filmer jag vill göra. Men oavsett vad så ska arbetet göras och då gäller det att ta tillfället i akt att söka sig till sammanhang där man kan utbyta erfarenheter med andra och känna sig lite mindre ensam.

Dagarna tillbringades med att ge feedback på varandras projekt, utmana sig själv och sina föreställningar med kreativa skrivövningar, och långa samtal om berättande, karaktärer och skrivande. Det var ovärderligt att få möjligheten att djupdyka i sina egna utmaningar och spegla sig i varandras processer. Och alltsammans i en fantastisk miljö med dess egen historia och dess egna karaktärer (däribland hundratals hjortar och en mystisk miljardär från Mjölby) att bjuda på.

Inspiration, bekräftelse och viss vägledning kan vi få av varandra. Det stora jobbet får man alltid göra själv. Men plötsligt känns det där långfilmsmanuset inte riktigt lika mycket som ett obestigligt berg!

Jimi Vall Peterson

Medlemsbloggen

Spännande att prata med publiken och höra deras tankar efter att ha mötts av våran idé.

av: Tara Fouladi den 25 jun 2024
  Solen skiner när vi anländer i Grimstad efter en 9 timmars bussresa. Gästhuset vi bor på är...

It helped me having a clearer idea on how to position my film practice

av: Gäst den 18 mar 2024
Ian Cardinali har efter master på HDK-Valand valt att fortsätta knyta band i Sverige. Tempo MeetUp...

Vi är här, vi finns och vi håller på

av: Clara Noreen den 13 mar 2024
Clara Norén åkte på Tempo MeetUp och inspirerades redan på invigningen.   När jag tidigare år har...

Mycket kreativitet i filmsverige, och det känns fett att få vara en del av det

av: JosefineRapp den 18 dec 2023
Tåget rullade från Göteborg central tidigt på torsdagsmorgonen. Jag var såklart nervös men pepp att...

You only live once - I Uppsala släppte jag taget om gamla tankar kring film

av: Jacqueline_Andren den 16 nov 2023
Jag har varit med till Uppsalas talangdagar och där föll polletten ner (äntligen) i hur man blir en...

Efter min vecka i Odense känner jag mig full av energi och inspiration

av: Ellen Johansson den 19 okt 2023
Jag heter Ellen och jag var på Talent Camp 2023 i Odense.   Den 28e augusti tog jag tåget från...