Lianna loves Italy

Inlagt av: Lianna Hallsénius 26 May 2020

Min mamma och jag brukar säga att vi en dag kommer lämna allt och flytta till den italienska landsbygden. Där ska vi bara äta pasta med parmesan, gå i långa klänningar, ha på oss stora hattar och dricka rödvin varje dag. När jag såg att Göteborg Film Festival skulle ha Italien i fokus blev jag euforisk. Jag älskar Italien. Jag älskar språket, maten, konsten och intensiteten. Den italienska filmen är självklart inget undantag.

Dock måste jag erkänna att jag tycker att begreppet nationell film känns förlegat. Idag är en majoritet av europeiska filmer på något sätt transnationella. 

Igår såg jag till exempel filmen A Bigger Splash (av Luca Guadagnino som jag poserar med på bilden över) som tillhör sektionen Fokus Italien. Filmen har en transnationell handling med engelsktalande amerikaner i Italien. Den skulle lika gärna kunna vara inspelad i vilket sydeuropeiskt land som helst, då karaktärerna aldrig har någon direkt koppling till landet. För mig känns det gammalmodigt att auteuren eller produktionslandet ska sätta nationell stämpel på en film. Hur som helst tycker jag att det är en fantastisk rock n’ roll film och jag rekommenderar er alla att se den om ni får chansen!    

Andra filmer från den italienska sektionen som jag hoppas hinna se är Ariana, Don’t Be Bad och Antonia. Som jag tidigare skrivit är ju filmfestivaler mer än filmvisningar, så jag måste även tipsa om seminariet Fokus Italien: förlorade i Det ljuva livet kl. 16.00-16.45 på Pustervik imorgon (onsdag). Har en dock tröttnat på att sitta ner i biosalonger hela onsdagen så är det italiensk fest i festivaltältet kl. 20.00-23.00.

Viva le discoteche italiane!

 

Text och foto: Lianna Hallsénius
Pressbild för A Bigger Splash (Foto: Jack English)

Medlemsbloggen

En pitchtävling som inte känns som en tävling

av: Johan Bodell den 30 okt 2019
När jag förra året var en av deltagarna på talangdagarna under Uppsala kortfilmsfestival var en...

Feedback, arbetsmetoder, verktyg och bastubad

av: Lisa Meyer den 26 aug 2019
Under en fantastisk långhelg på Håskö fick jag, tillsammans med deltagare från totalt sex andra...

Inget fan av Bergman!

av: Love Erik Hjertberg den 4 jul 2019
Jag är inget fan av Bergmans filmer men kan heller inte säga motsatsen då jag aldrig har sett någon...

Pitch-tips och speeddating med branschen

av: Gäst den 15 maj 2019
Vi är just hemkomna från fyra dagar av Webisode-workshop i Stockholm. För dig som missat det, är...

Många nya sätt och sidor att se på sitt skapande

av: Gäst den 8 mar 2019
Tankar från Tempo MeetUp 2019 Vi alla människor har ett behov av att känna meningsfullhet och...

Spännande Webisodes-dagar i Norge

av: Gäst den 4 mar 2019
Under fyra intensiva dagar har vi som står bakom webserien Hissvakten, filmskaparna Anna Mercedes...