Genialiska regidebutanter värda att vänta på / Del 1

Inlagt av: Kajsa Finn 5 Apr 2020

Jag vet att en bör passa på att se en massa film från hela världen när det är Filmfestival i Göteborg i år igen. Men varje år bestämmer jag mig ändå för att satsa på säkra kort och (bland annat) se stora indiefilmer som garanterat kommer visas på svenska biografer senare samma år. Jag kan helt enkelt inte hålla mig, jag vill se dem först av alla. Därför passade jag på att redan under Stockholm Filmdagar i mitten på januari smygtitta på två filmer av två unga kvinnliga regidebutanter som visas nu på festivalen i Göteborg.

I nästan tre år har jag taggat för att se göteborska Fanni Metelius debutfilm Hjärtat som våren 2015 prydde Nöjesguidens framsida svincool i löshår och rosa fuskpäls. Hon är mest känd som skådespelerska från Turist där hon spelar den rödhåriga norrmannen från Game of Thrones’ 25-åriga flickvän. Men Metelius har även regisserat en massa fina kortfilmer, och tog examen från Akademin Valand film 2014. Jag älskar kortfilmen Banga inte!, en kortfilm som i perfektion gestaltar ett ungdomsgäng från milleniumskiftet i Göteborg. Neonstring, nättröjor och minimala ögonbryn, med Robyn’s Do you really want me ur en bergsprängare under en viadukt i Majorna. Det var _exakt_ så det var och såg ut 1999, och en vän till mig sa träffande att om det någon gång ska göras en svensk remake av den norska ungdomsserien Skam hade Metelius varit given som regissör.

Hjärtat, som Metelius skrivit manus till, regisserat, klippt och spelar huvudrollen i, handlar om kärlek, intimitet och maktförhållanden. En skön “frisläppt” fotograf-tjej blir träffar en härlig musiker-snubbe. De blir ihop och hon flyttar till honom i Stockholm där han är typ den enda hon känner, och det visar sig snart att han inte tänder på att hon tar sexuella initiativ och bara vill spela tv:spel istället för att ligga. Genom ett konstant avvisande och en oförmåga att sätta sig in i hennes situation smular han sönder hennes självförtroende och får henne att tro att relationens tillkortakommanden är hennes fel för att det är hon som har så höga krav på honom. Jag har aldrig sett den här typen av relation gestaltas så bra, och jag har aldrig känt igen mig mer från mina tidiga relationer i en film.

Det kanske är en trött liknelse, men Metelius blir med denna träffsäkra långfilmsdebut Sveriges egna Lena Dunham. Fast utan den skruvade glättiga stilen, Hjärtat är vackrare och mer vemodig. Fanni Metelius, tillsammans med Amanda Kernell och Rojda Sekersöz, utgör idag filmbranschens framtidshopp och Sveriges mest intressanta regissörer just nu.

/Kajsa Finn

 

Medlemsbloggen

En pitchtävling som inte känns som en tävling

av: Johan Bodell den 30 okt 2019
När jag förra året var en av deltagarna på talangdagarna under Uppsala kortfilmsfestival var en...

Feedback, arbetsmetoder, verktyg och bastubad

av: Lisa Meyer den 26 aug 2019
Under en fantastisk långhelg på Håskö fick jag, tillsammans med deltagare från totalt sex andra...

Inget fan av Bergman!

av: Love Erik Hjertberg den 4 jul 2019
Jag är inget fan av Bergmans filmer men kan heller inte säga motsatsen då jag aldrig har sett någon...

Pitch-tips och speeddating med branschen

av: Gäst den 15 maj 2019
Vi är just hemkomna från fyra dagar av Webisode-workshop i Stockholm. För dig som missat det, är...

Många nya sätt och sidor att se på sitt skapande

av: Gäst den 8 mar 2019
Tankar från Tempo MeetUp 2019 Vi alla människor har ett behov av att känna meningsfullhet och...

Spännande Webisodes-dagar i Norge

av: Gäst den 4 mar 2019
Under fyra intensiva dagar har vi som står bakom webserien Hissvakten, filmskaparna Anna Mercedes...