Första filmen avklarad

Inlagt av: Parvin Yazdani 29 Mar 2020

Festivalen har börjat, i den absolut kallaste månaden i världen (vilket är något begränsande då soffan och teven är mina favoritvänner denna månad, men jag kämpar på!).

Första dagen började dock i strålande solsken som nästan smälte iskylaångestblocket i bröstet och jag lyckades tack vare det ta mig till BÅDE Hotel Riverton för att få ut min festivalpåse OCH Bio Capitol för att se min (och även festivalens) första film; Nånting måste gå sönder. En film av Ester Martin Bergsmark som innehåller mycket: skäms, män som känner sig lurade, kärleksångest, jävligt snygga skådespelare, snatteriknep, en härlig Shima Niaravani (jag efterlyser fler såna karaktärer i film!) och repliker som "Vi hör ihop" och "Men skaffa en jävla fitta då!".

Den största behållningen av filmen för mig är att den vågar vara både konventionell och experimentell på samma gång. Med en enkel/svår kärlekshistoria som grund kryddas filmen med mer konstnärliga scener där musiken (hurra för den!!) spelar stor roll. Jag tycker också om att vissa scener inte får någon förklaring eller uppföljning, det känns liksom lite friare och öppnare då, som att filmen andas.

Jag är glad att jag har sett den här filmen. Och jag är glad att den invigde festivalen. Och så är jag glad att jag såg den första filmen på festivalen! Som att jag ligger i framkant, så att säga. Utmaningen nu blir att hålla samma tempo resten av festivalen och inte låta iskylablocket ta över.

See you later och så vidare!
/Er Parvin direkt från GIFF

Medlemsbloggen

En pitchtävling som inte känns som en tävling

av: Johan Bodell den 30 okt 2019
När jag förra året var en av deltagarna på talangdagarna under Uppsala kortfilmsfestival var en...

Feedback, arbetsmetoder, verktyg och bastubad

av: Lisa Meyer den 26 aug 2019
Under en fantastisk långhelg på Håskö fick jag, tillsammans med deltagare från totalt sex andra...

Inget fan av Bergman!

av: Love Erik Hjertberg den 4 jul 2019
Jag är inget fan av Bergmans filmer men kan heller inte säga motsatsen då jag aldrig har sett någon...

Pitch-tips och speeddating med branschen

av: Gäst den 15 maj 2019
Vi är just hemkomna från fyra dagar av Webisode-workshop i Stockholm. För dig som missat det, är...

Många nya sätt och sidor att se på sitt skapande

av: Gäst den 8 mar 2019
Tankar från Tempo MeetUp 2019 Vi alla människor har ett behov av att känna meningsfullhet och...

Spännande Webisodes-dagar i Norge

av: Gäst den 4 mar 2019
Under fyra intensiva dagar har vi som står bakom webserien Hissvakten, filmskaparna Anna Mercedes...