Bildtext

Feedback, arbetsmetoder, verktyg och bastubad

Inlagt av: Lisa Meyer 11 Aug 2020

Under en fantastisk långhelg på Håskö fick jag, tillsammans med deltagare från totalt sex andra filmregioner i Sverige ta del av Soni Jörgensens djupgående dramaturgiska analys av våra respektive filmprojekt.

Upplägget var så att vi alla fick varsin enskild feedbackkonsultation i grupp och avslutades med en kortare uppföljning på samma sätt. 
Soni utgår från en dramaturgisk modell, utvecklad av Frank Daniel, som hon själv menar är svår att läsa sig till i manusböcker. Den bygger istället på learning by doing; att aktivt börja applicera dessa verktyg på egna och andras filmer och det är just vad vi ägnar oss åt under 4 långa dagar, med avbrott för bastubad och uppfriskande dopp i havet. Under dagarna insuper vi varandras berättelser och visioner, och på kvällarna sitter vi framför kaminen i en av stugorna och hjälps åt att än en gång tolka och ro hem den där feedbacken till våra egna projekt. Härligt mörbultade av Sonis vassa men inkännande intellekt. 

Metoden består i korthet av att tidigt i manusprocessen utröna huvudkaraktärens vilja (fysiska/konkreta projekt) och behov (det den egentligen behöver lära sig/ta till sig) inom ramen för filmen. Begrepp som behandlas i de flesta skolböckerna om manus, men sällan får den djupdykning de förtjänar. Soni menar att dessa två är grunden i varje storydriven film som lycka beröra, att det handlar om att göra en så precis definition av dem och därmed huvudkaraktären, att berättelsen (med hjälp av ledande frågor) börjar diktera sig själv. 
Jag tar med mig hem en arbetsmetod som på djupet utmanar mig att formulera den berättelse jag vill få fram, på ett betydligt mer målmedvetet sätt än jag tidigare gjort. 

Tack till alla medverkande för ett fantastiskt upplägg och för möjligheten att besöka denna lilla pärla till ö. Jag hoppas att många fler manusförfattare och skrivande regissörer får möjligheten att ge sig ut på samma resa!

/Lisa Meyer

Workshopen Archipelago Script lab är ett samarbete mellan FilmCloud/Västra Götaland, Filmbasen/Stockholm, Kulturenheten/Region Uppsala och arrangeras av Film i Öst/Region Östergötland med stöd från Svenska Filminstitutet.

Medlemsbloggen

En pitchtävling som inte känns som en tävling

av: Johan Bodell den 30 okt 2019
När jag förra året var en av deltagarna på talangdagarna under Uppsala kortfilmsfestival var en...

Feedback, arbetsmetoder, verktyg och bastubad

av: Lisa Meyer den 26 aug 2019
Under en fantastisk långhelg på Håskö fick jag, tillsammans med deltagare från totalt sex andra...

Inget fan av Bergman!

av: Love Erik Hjertberg den 4 jul 2019
Jag är inget fan av Bergmans filmer men kan heller inte säga motsatsen då jag aldrig har sett någon...

Pitch-tips och speeddating med branschen

av: Gäst den 15 maj 2019
Vi är just hemkomna från fyra dagar av Webisode-workshop i Stockholm. För dig som missat det, är...

Många nya sätt och sidor att se på sitt skapande

av: Gäst den 8 mar 2019
Tankar från Tempo MeetUp 2019 Vi alla människor har ett behov av att känna meningsfullhet och...

Spännande Webisodes-dagar i Norge

av: Gäst den 4 mar 2019
Under fyra intensiva dagar har vi som står bakom webserien Hissvakten, filmskaparna Anna Mercedes...