Draken var full!

Inlagt av: Jens Broström 3 Apr 2020

Då var det dags för ännu ett inlägg då ja, denna gång tänkte jag bara göra ett kort inlägg om filmen Ex Machina som jag var och såg på Draken. En liten notis, jag hade glömt av hur bekväma armstöd Drakens stolar har, nu vet ni.

Ex Machinas plotline enligt IMDB.com:
A young programmer is selected to participate in a breakthrough experiment in artificial intelligence by evaluating the human qualities of a breathtaking female A.I.

Filmen var väldigt intressant och välgjord. Snygga effekter, bra skådespeleri och en modern fast ändå smått futuristisk stil över fotot. Jag kan inte säga att det var den mest oberäkneliga film jag sett, det var mycket som var enkelt att förutse. Men för mig så tog det inte bort någonting från själva storyn, då det handlade om hur huvudkaraktären Caleb (spelad av Domhnall Gleeson) upplever den artificiella intelligensen, AVA (spelad av Alicia Vikander) och hur deras samtal påverkar honom. Det var en viss känsla av thriller över filmen, fast ingenting som var direkt skrämmande, mer en filosofisk thriller. Geniet bakom AVA, Nathan (spelad av Oscar Isaac) var ganska hotfull under filmen, fast han var egentligen bara hotfull för det var så Caleb uppfattade det och så som publiken luras till att uppfatta det.

Det mest intressanta med filmen för mig var inte storyn eller hur bra skådespelarnas insatser var, det mest intressanta var det filosofiska bakom storyn. Hur vet man att en A.I. är självtänkande? Hur avgör man när och om den faktiskt är vid liv eller om den bara imiterar liv? Vad betyder det att vara vid liv, egentligen?

Jag har länge varit väldigt intresserad av robotar, artificiella intelligenser och maskiner i både film och verkligheten. Så den här typen av film sätter alltid igång hjärnan att fundera kring alla de frågor filmen ställer. Det är just på grund av det filosofiska i filmen som gör att den var helt klar värd att se. Självklart hade allt det filosofiska fallit om inte det var för hur bra filmen var gjord också så klart och hur bra skådespelare var som fick en att följa med i filmens berättande. Regissören har gjort en riktigt intressant och spännande film, även om den var förutsägbar. Alex Garland regisserade filmen.

Detta var nästsista inlägget, to be continued!

/Jens Broström

Medlemsbloggen

En pitchtävling som inte känns som en tävling

av: Johan Bodell den 30 okt 2019
När jag förra året var en av deltagarna på talangdagarna under Uppsala kortfilmsfestival var en...

Feedback, arbetsmetoder, verktyg och bastubad

av: Lisa Meyer den 26 aug 2019
Under en fantastisk långhelg på Håskö fick jag, tillsammans med deltagare från totalt sex andra...

Inget fan av Bergman!

av: Love Erik Hjertberg den 4 jul 2019
Jag är inget fan av Bergmans filmer men kan heller inte säga motsatsen då jag aldrig har sett någon...

Pitch-tips och speeddating med branschen

av: Gäst den 15 maj 2019
Vi är just hemkomna från fyra dagar av Webisode-workshop i Stockholm. För dig som missat det, är...

Många nya sätt och sidor att se på sitt skapande

av: Gäst den 8 mar 2019
Tankar från Tempo MeetUp 2019 Vi alla människor har ett behov av att känna meningsfullhet och...

Spännande Webisodes-dagar i Norge

av: Gäst den 4 mar 2019
Under fyra intensiva dagar har vi som står bakom webserien Hissvakten, filmskaparna Anna Mercedes...