Man och kvinna framför mindre sjö
Edvin och Viana på Doc Out Wests första träff i Värmland. Foto: Martin Hammar

Höstens Doc Out West har uppstart med Juan Pablo Libossart

-    Att träffa Juan som suttit som filmkonsulent på Filminstitutet och höra om hans filmresa samt tankar om ansökansprocessen är verkligen givande, säger Viana Barzan Mikkelsen.


Hon och Edvin Eriksson är de två från Västra Götaland som är med i årets upplaga av Doc Out West som nu haft sin första träff i Värmland. – Det är ofta ett ganska ensamt arbete att göra dokumentärfilm, så att få möta andra filmare och få ta del av deras projekt är verkligen värdefullt, säger Edvin.

sju personer på en bro framför Herrgårdsbyggnad
Viana Barzan Mikkelsen, Isabelle Chéreau, Kristoffer Andrén, Elias Vendel och Edvin Eriksson, deltagare i DOW 2022 på Hennickehammars Herrgård. Här med träffens inbjudna filmproducent Juan Pablo Libossart. (Frånvarande är Gustav Bengtsson från Halland.)

Det är sex stycken deltagare i Doc Out West, två från Halland, två från Värmland och så våra två från Västra Götaland som möts på Hennickehammars herrgård utanför Filipstad. En vacker gammal bruksgård vackert belägen mellan skog och tjärnar, där vi kanske inte utnyttjade omgivningarna fullt ut, men väl ett av deras konferensrum. Här presenterade alla sina projekt för varandra, och delade sina tankar. Fokus för denna första träff var att lite djupare prata om hur man presenterar ett projekt och vad som skall finnas med i konceptbeskrivning och pitch. – Alla kan ha en filmidé, men inte alla har ett filmprojekt, säger Juan Pablo Libossart. - Skillnaden är att man tagit beslut, både konstnärliga och produktionsmässiga, fortsätter han.

Juan Pablo Libossart har varit dokumentärfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet sedan 2017 och slutade sitt tidsbegränsade uppdrag tidigare i år. Han arbetade tidigare mest som producent för både långa och korta dokumentärer och nu efter sin tid på filminstitutet har han startat ett bolag med fokus på efterproduktion. Det är såklart mycket deltagarna vill ”dra” ur Juan under de två dagarna och frågorna blir många. - Jag känner att jag fått en klarare bild av hur finansieringen går till, säger Edvin som håller på med en dokumentär om kärlekssökande CP-skadade Kim. - Det är intensivt och samtidigt lyxigt att få prata film så här koncentrerat, säger Viana, som gör film om sin kurdiska farmor och sin argentinska mormor som aldrig har träffat varandra.

Nästa gång dokumentärfilmarna möts så är det i Västra Götaland och då skall de prata om karaktären och dess värld med dokumentärfilmaren Anna Eborn.