EWa och Björn
Björn Perborg möter Ewa Cederstams entusiasm för det dokumentära berättandet i Värmland

Lyxigt att krafsa i frågan om varför man gör en dokumentär

Vi borrade verkligen ner oss i filmprojekten denna gång, säger Jonathan Ki Lindhult. Han har just avslutat två dagar med intensivt fokus på att utveckla sitt projekt vidare och sitter i bilen på väg till tåget för att hinna ner till Göteborg och specialvisningen av Emil Moberg Lundéns ”Pojkdrömmen”, en film han följt sedan start, som producent, vän och kollega. När jag får ta del av andras projekttankar så får jag också syn på mitt eget projekt och får perspektiv som jag kan jobba med, säger han och rusar till tåget. 

Konferenssal med deltagare
Jonathan berättar om sitt förhållande till filmen han gör och till dess huvudkaraktär Freddie. Filmen börjar med en resa och har varit en resa i sig och efter denna träff vet han att det är några stationer kvar innan målet.

Den andra träffen för dokumentärfilmarna i Doc Out West 2020 arrangerar Region Värmland på Krokstads Herrgård. Denna gång träffar filmarna Ewa Cederstam som fokuserar samtalen kring vem man är som filmare och varför man tror att det är just denna historia man vill berätta. Ewa har gjort filmer som ligger nära henne själv, behandlar hennes egna erfarenheter och innehåller perspektiv som hon bär, både som människa och filmare. I hennes film ”Våga minnas” vågar hon utforska minnet av en våldtäkt hon utsattes för som ung, och titta på hur det kan ha påverkat henne och de relationer hon fortsatt har som vuxen. För deltagarna i programmet blir det tydligt hur arbete med dokumentär är en ständig växelverkan mellan känslor, relationer och rent tekniskt hantverk, så att det som kameran fångar också kan förmedla berättelsen till en publik. Under de här dagarna ”krafsar” vi lite i oss själva, ställer frågor om varför vi gör det vi gör och varför vi valt att göra just denna film, säger Ewa. Det är verkligen spännande att få höra folks tankar om sina filmer. Jag vill bara se dom, fortsätter hon.
 

Hela DocOut west GängetDe gyllene och rödskimrande höstlöven klär omgivningarna kring Krokstads Herrgård och ovanför cirkulerar en jättelik havsörn. Detta var lyxigt, säger Björn Perborg. God mat och denna miljö, såklart, men att få fokusera så på projekten, prata om dem på djupet och verkligen ta sig tid att prata dokumentär med andra som också gör film, det är lyx, säger han och sjunker ner lite i bilsätet för några timmars resa ner mot hemmet på Orust.
Nästa gång det blir resa av, så är målet Halland. Där skall de då träffa Mikel Cee Karlsson som är regissören bakom filmen ”Fraemling”. Den guldbaggenominerades för Bästa dokumentär 2019. Men innan det mötet, så jobbar deltagarna vidare med sina filmer. Nu med tydliga mål uppställda för sig själva, men säkert också några oformulerade tankar att ta med på resans gång.