Biosalong

GBG Film- & Tv-bar, här för att stanna!

" Vi skrapar inte bara på ytan utan tar oss tid att verkligen grotta ner oss!"

Under hösten har en ny mötesplats dykt upp i Göteborg, nämligen en Film- & Tv-bar. Projektledarna bakom heter Johanna Andersson och Jimi Vall Peterson och FilmCloud har passat på att ställa några frågor inför höstens sista träff, den 11 december.

Hej på er! 
Kan inte ni berätta lite om konceptet? Vad är grejen med GBG Film- & Tv-bar? 

Konceptet består av modererade samtal med lokala filmskapare och presentationer av aktuella projekt. Det kan vara antingen helt färdiga filmer som visas, eller work-in-progress-material (vilket det har varit hittills) och det kan vara både långa och korta format, både film och TV. Kvällarna avslutas med mingel på en närliggande bar. Evenemangen är helt gratis och de första som anmäler sig får också varsin gratis dryckesbiljett!
Det som gör denna mötesplats unik är just samarbetet mellan alla dessa olika aktörer i Göteborg - biografer, näringsliv, produktionsbolag m.fl. Som vi förstår det har det inte funnits något liknande i Göteborg tidigare och behovet finns verkligen. En annan viktig sak är att samtalen verkligen går på djupet. Vi skrapar inte bara på ytan utan tar oss tid att verkligen grotta ner oss i de olika filmskaparnas processer, vilket är väldigt spännande!

Vilka är ni bakom mötesplatsen? 

Vi är ganska många! GBG Film- & TV-bar är ett samarbete mellan ett antal olika aktörer i Göteborg. Dels Filmkontoret på Göteborgs Stad, Business Region Göteborg och föreningen Västsvenska film- och tv-bolagen, men också biograferna Hagabion, Capitol och Bio Roy. Arrangör är Forum för Visuell Praktik och det är via dem som vi, Johanna och Jim, är projektledare. Det är vi som bokar gäster, modererar samtalen och håller i trådarna för evenemangen.

På tal om gäster, hur går tankarna när ni bokar in dem? Är ni ute efter något speciellt fokus eller vinkel i samtalen? 

De som tar fram förslag på projekt är föreningen Västsvenska film- och tv-bolagen och sen väljer vi ut projekten tillsammans med en liten referensgrupp. Viktigt när vi bokar in gäster är att vi totalt sett får en bra spridning på arbetsfunktioner inom film. Vi vill ha lite olika kombinationer och inte bara den klassiska konstellationen "regissör och producent". Vi har hittills gästats av ett par regissörer, en klippare och en scenograf/kostymör. Fokus i samtalen är på kreativa samarbeten. Hur kan t.ex. samarbetet mellan en regissör och en scenograf se ut? Vilka är utmaningarna och svårigheterna? Den här spridningen gör att evenemangen blir intressanta för fler. 
Årets sista samtal kan t.ex. vara lite extra intressant för skådespelare eftersom rollsättning och arbetet med skådespelare kommer vara i fokus!

Bonusfråga! Har ni en drömgäst?

Svårt att säga! Drömmen just nu är väl helt enkelt att få bjuda in så många spännande gäster som möjligt och att få en bra variation av aktuella projekt av alla sorter - både i lite mindre och större skala.

SalongOkej, nu har vi koll på scenen, men vilka hittar vi i publiken? 

Vi riktar oss till alla som på något sätt är verksamma i branschen, men självklart är vem som helst välkommen och vi har haft många intresserade besökare som inte alls jobbar med film. Men det är värdefullt att i första hand fokusera på de som redan har koll på film och kan begreppen inom branschen. Därmed finns det verkligen möjlighet till djupdykning i samtalen. Det vi hoppas att besökarna får ut av evenemangen är såklart att de ska bli inspirerade och att de nätverkar, hittar varandra och fördjupar sina relationer.

Nu är det bara en träff kvar under hösten, hur tycker ni det har gått & såklart - blir det en fortsättning i vår? 

Det har gått jättebra! Vi rivstartade säsongen med en väldigt drabbande W.I.P av dokumentärfilmen Children of the Enemy med regissören Gorki Glaser-Müller och klipparen Erika Gonzales. Filmens huvudperson Patricio Galvez var på plats i salongen och knappast någon lämnades oberörd. Höstens andra projekt var Simon Vahlnes långfilmsdebut I Love Varberg och vid det tillfället gästades vi även av scenografen och kostymören Mia Persson. Även där blev det spännande samtal om okonventionella arbetsmetoder. 
Vi har fått väldigt bra feedback från besökarna vilket ju blir ett kvitto på att detta verkligen behövs och fyller en värdefull funktion i Göteborg. Det är ett väldigt bra koncept med modererat samtal som följs upp av avslappnat mingel för de som vill. Förhoppningen är att Göteborgs Film- & Tv-bar ska fortsätta löpande. Vi hoppas det sprider sig och att fler ansluter och hittar till evenemangen. Vi kommer utvärdera höstens evenemang i början av nästa år och nästa evenemang går av stapeln till våren. Då får alla filmare i Göteborg hålla utkik!

❤ Missa inte höstens sista Film- & Tv-bar den 11 december. Information om evenemanget hittar du här!