Charlene Putney föreläser

Val och AI, verktyg för manusförfattare

Fredagen den 13:e, på självaste Lucia, hade vi besök av Charlene Putney som är författare till spel och andra interaktiva texter. Tillsammans med Narrative VR Lag och Visual Arena på Lindholmen Science Park bjöd vi in till föreläsning och workshop. För Charlene är story kärnan i ett spel. Man vill engagera med en värld och karaktärer som spelaren vill skapa relation till. I jämförelse med film så anser hon inte att konflikten på samma sätt är den drivande motorn. Hon menar att storyn mer är farkosten i vilken vi färdas. En berättarvärld mer lik myten eller som hon uttrycker det, religionen, med spelregler och avgränsningar. En viktig sak i spel är naturligtvis valet. I film är det karaktären som gör valen, men i spel är det ju som bekant spelaren som gör valen. Däremot är ju valmöjligheterna skrivna av någon i båda fallen. Charlene ger tips på hur man tänker kring val och gör dem engagerande för den som spelar. 

Bilder från föreläsningenPå eftermiddagen håller hon en workshop i att skriva valbaserat. Vi inleder med lite övningar som skall få oss att bli kreativa och samtidigt avslappnande. Riktigt effektiva, upplevde jag. Vi gör också några korta övningar i Twine (https://twinery.org/), som är ett verktyg för att skriva valbaserade historier. Superenkelt att komma igång. Prova det! Bra även för filmare som vill testa olika vägar för sin historia. Ett annat underhållande verktyg som hon tipsade oss om var ett kul verktyg för att komma igång med sina historier. Talk to the transformer, heter det (https://talktotransformer.com). Här skriver du en första mening och en AI robot hittar på fortsättningen på din berättelse. Låt dig inspireras! Själv använder hon ett OpenAI-verktyg som heter GPT-2. Det kräver lite mer för att sätta igång, men ger dig många möjligheter till att redigera i historien och påverka historiens utveckling. Efter dessa tips fortsätter vi med karaktärsövningar och Charlene går runt och ger lite individuella tips till workshopdeltagarna. 

På något sätt blev temat för dagen "val" och "AI". Två ord som ligger i tiden och då egentligen mer för tankarna till Cambridge analytica. Men använd gärna AI för att sporra din kreativitet och göra gott istället! Och "valet", det kommer du ju aldrig ifrån om du skall berätta en historia.