Tempo, en plats för visning, möten med självgoda amerikaner och samtal med intima tårar

Igår avslutades Tempo Dokumentärfestival i Stockholm. FilmCloud har sedan 2014 samarbetat med festivalen om priset i en sektion som heter New Doc och ett talangprogram som vi kallar Tempo MeetUp. Samarbetet har mynnat ut i möjligheter för dokumentärfilmare från vår region att visa sin filmer och traffa andra som jobbar i samma fält från resten av Sverige.

New Doc är också en stor publikframgång, så det är en fantastisk möjlighet för en oetablerad filmare att träffa en hängiven publik. Från hela landet söker filmare för att delta i sektionen och dessutom chansen att vinna Tempos talangpris för oetablerade filmskapare på 40 000 kronor. I år från Västra Götaland deltar regissören Carmen Jedrzejak med filmen Horan och regissörena Malin Ekström & Paulina Witte med filmen Nu finns jag igen.

Vinnaren i New Doc 2019 blev Allt vi äger av Emily Norling. En film som lyfter att hemlöshet, narkotikaberoende och medberoende drabbar riktiga människor, t o m vänner av kött och blod. Filmen är klippt av före detta Akademin Valand-studenten Neil Wigardt. I sektionen Tempo Short Award vann också en film med anknytning till regionen. Excess Will Save Us av Morgane Dziurla-Petit är producerad av Vilda Bomben och samproducerad med Film i Väst.

Till Tempo MeetUp åkte i år Henrik Dahlbring och Love Hjertberg för att ta dela av ett program som innehöll exklusiva möten med etablerade filmare men också mer personliga möten med de andra deltagarna i programmet. Läs Loves blogg från Tempo MeetUp.

Nu finns jag igen -  Malin Ekström & Paulina Witte
Felizia är en ung tjej som på fritiden tränar före detta missbrukare i fotboll. Gatans lag hjälper både henne och spelarna att behålla sin drogfrihet genom att vara en stabil plats för gemenskap där man också kan utbyta erfarenheter. Felizia har lämnat ett tungt missbruk bakom sig och vill nu finnas till för sina småsyskon och fotbollslaget. Det nyktra livet är både starkt och skört, vetskapen om att hon kan förlora allt hon byggt upp ger Felizia kraften att kämpa vidare. De yttre faktorerna spelar ingen roll, det är insidan man måste jobba på, menar hon. Filmen har utvecklats med FilmClouds Projektstöd.

Horan - Carmen Jedrzejak
Baserat på intervjuer med ett flertal tjejer som säljer sex låter regissören ett porträtt av människorna bakom epitetet ”hora” växa fram. Är hora något en gör eller något en är? Vilka är torskarna och varför köper de sex? Berättarrösten samlar minnen från äckliga rika sadister, männen med en längtan efter kravlös närhet och de som utger sig för att vilja stötta en ung tjej men som ändå utnyttjar henne för sin egen njutning. Röster inifrån som ärligt och smärtsamt ger en varierad bild av att sälja sex.

Nyheter