Två män pratar, utdrag ur filmen "Utanför boxen"

Lag Recvidd fick juryns hederspris på Noomaraton riksfinal

Riksfinalen i Noomaraton 2021 gick av stapeln online även i år.

Över 30 filmer från hela landet deltog i lördagens (9:e oktober) riksfinal på noomaratons hemsida. Av de två filmer som deltog från Västra Götaland gick det särskilt bra för "Utanför boxen" som gjorts på 24 timmar av lag Recvidd som bestod av Alexander Pettersson, Ludvig Liesto, Johnny Holmgren och Jonas Lindh. De fick juryns hederspris med motiveringen: Vi vill ge ett hedersomnämnande till denna tankeväckande film som tolkar temat på ett originellt och roligt sätt med ett fint budskap, men utan att bli sentimental. Föremålen har även inkluderats på ett effektivt och karaktärsbyggande sätt, som visar att filmteamet tänkt utanför boxen.

Årets vinnarfilm kom från Östergötland och heter "Den om flugan". Lag Trasteriet bestående av Elias Dahlgren, Tim Brodin och Claudio Diez gjorde filmen på 24 timmar och juryn motiverade sin utmärkelse med: En bedårande mockumentär med en protagonist som fullständigt charmar brallan av juryn. Filmen låter oss lära känna en person som är så mycket mer än det förlorade minne som förvandlat hans liv till en evig omstart. Genom att ta del av hans dagliga rutiner, skildrade genom såväl driven klippning som hjärtevärmande humor, får vi insyn i ett liv som får oss att (åter)upptäcka vardagens små glädjeämnen. GRATTIS!

Årets jury bestående av Emma Gray Munthe, filmjournalist, Viktor Hertz, filmskapare och Anna Håkansson, Svenska Filminstitutet, utsåg årets vinnare och mottagare av vinnarchecken på 10.000 kronor från föreningen Filmregionerna.

Den andra filmen från Västra Götaland som tog sig an årets kriterier med temat - omstart var  "Att vara eller inte vara två personer" av lag Emma & Vilmer. 

Vi hoppas att nästa års riksfinal kan genomföras på filmhuset i Stockholm, som varit traditionen sedan länge.

Vinnarfilmerna finns att se för all framtid på www.noomaraton.se/vinnare