Från mingel till mingel på Nordisk Panorama

– Det var intensivt och jag har knappt hämtat mig, säger Åsa Båve om den meetup för dokumentärfilmare på Nordisk Panorama som arrangerades av Screen Talent Europe och Film i Skåne nu i september. FilmCloud stod för resa och boende för henne och Hampus Nordenson, som båda var där och representerade Västsverige bland utvalda filmare från bland annat Sverige, Norge, Danmark och Tyskland.

Kan du berätta lite om vad ni gjorde på Nordisk Panorama?
– Vi presenterade oss för varandra i talanggruppen  genom att berätta om tidigare och pågående arbeten. Under två dagar var vi på pitchforumet, men det vi gjorde mest var att mingla. Faktum är att vi gick från mingel till mingel.

– Dagarna var fyllda med nya intryck, jag var helt snurrig på kvällarna när jag kom tillbaka till hotellrummet. Om jag jämför med Meetup-programmet på Tempo, som jag var på i våras, hade detta fokus på nätverkande snarare än filmer och seminarium. Jag hann bara gå på ett kortfilmspass under dagarna jag var där.

Vad hade du för förväntningar på talangdagarna?
– Jag åkte dit rätt förutsättningslöst. Jag har inget projekt på gång för tillfället men det är alltid kul att åka på nya festivaler och känna in stämningen där.

Vad tar du med dig från dagarna i Malmö?
– Under pitchforumet fick jag större inblick i hur finansiärer från  filminstitut och TV-kanaler tänker, vilka frågor de ställer och vad som är viktigt för dem. Både projekten som presenterades och deltagarnas pitchteknik höll en hög nivå. Det var ca tjugo stycken beslutsfattare där från de nordiska public-service kanalerna och filminstituten men även från internationella TV-kanaler i till exempel Frankrike, Canada, Australien och Tyskland.

Skulle du rekommendera andra att åka på Meetup @ Nordisk Panorama?
– Jag skulle rekommendera det om du har ett projekt på gång. Pitchning är inte den del av branschen som gör att jag håller på med film men pitchforumet gav en fördjupad bild av finansiering, presentation och de krav som stora finansiärer ställer. Förutom pitchforumet fanns också möjlighet att boka individuella möten med beslutsfattare.

Knöt du några nya kontakter?
– Det tror jag. Jag är ingen proffsnätverkare men jag gillar att prata lite och se vilka personerna jag möter är. Mest pratade jag med de andra deltagarna. Det var roligt en kväll när produktionsbolaget Auto Images hade fest. Jag och en tjeckisk producent diskuterade länge om skillnaderna i synen på sexualitet, feminism och queerhet i Sverige och i Tjeckien.

 

Åsa Båve är född 1988 i Falun och utbildad vid Katrinebergs Folkhögskola, Göteborgs Konstskola och började nyligen läsa fotografi vid Akademin Valand. Hennes senaste kortfilm var Inte visste jag att det var livet tävlar på årets STOCKmotion och hon har även regisserat kortfilmen Bristning (2013) tillsammans med Amanda Leissner som vann Tungviktsklassen på Frame.