Cykelstyre uppifrån
Ur Pink Rider av Daniel Aguirre Montoya

Frame-vinnare tar hem Tempo New Doc

Daniel Aguirre Montoya vinner 40 000 kronor till kommande filmprojekt i tävlingskategorin New Doc på Tempo Dokumentärfestival.

 

Det är med filmen Pink Rider som även vann Bästa Film 27+ på Frame Filmfestival 2021, som Daniel tar hem priset. Det är en film inifrån giggekonomin och Tempos jurys motivering löd: Med musik, nyckfullhet och kompromisslös berättarstil skildrar årets New Doc arbetsvillkoren i det neoliberala samhället. Genom en personlig berättelse vecklas en tänkvärd film ut som synliggör de osynliga utan att moralisera. Regissören fångar vår totala uppmärksamhet från början till slut genom olika visuella material och leker med våra sinnen, tempot, från start till slut. Med ett slut som ställer frågan om det personliga ansvaret i dagens gigekonomi. En snäll käftsmäll som slår rätt på alla sätt och nivåer!

Daniel är från Manizales, Colombia och har en master från HDK-Valand och har innan dess studerat dokumentärfilm på Bordeaux Universitet i Frankrike.

Hedersomnämnande

I New Doc fick även Samir Arabzadeh ett hedersomnämnande med filmen Powernapper´s paradise, en samproduktion med Film i Väst som handlar om inställningen till att sova på jobbet i Filippinerna. Samir bor i Göteborg och arbetar med fiktion, animation och nu dokumentär.

FilmCloud och New Doc

New Doc är resultatet av ett samarbete mellan Tempo och Förvaltningen för kulturutveckling/FilmCloud, BoostHbg, Film Stockholm AB, Film i Dalarna, Film i Öst, Filmregion Sydost, Kultur i Halland – Film och Film i Sörmland. Det startades för att stärka visningsmöjligheter och synliggöra nya regissörer i dokumentärfilmen. Priset är 40 000 till kommande filmprojekt. I samarbetet ligger även Tempo Meet-up som möjliggör för FilmCloud att skicka dokumentärfilmare för att träffa andra filmare från de deltagande regionerna och ta del av ett program med exklusiva möten med verksamma filmare. 

På Tempo tilldelades även Jasmijn Kooijman Tempo Short Award med filmen Dansa min docka. En film hon gjort som sin examensfilm på kandidatprogrammet på HDK-Valand.

Grattis alla vinnare!

Mer Tempovinnare hittar du här: Årets vinnare på Tempo!