porträtt Ivar och Man med varselväst med utsikt.
Porträtt på Ivar Jansson med prisstaty. Stillbild ur Ivars film "För Slite!"

En bekräftelse alla ständigt tvivlande filmare mår väldigt bra av

Frame presenterar under hösten alla pristagare på Frame Filmfestival 2023. 

Idag har turen kommit till Ivar Jansson, som tog hem priset för Bästa film i kategorin Tungvikt med dokumentärfilmen För Slite!. Priset består av ett stipendium på 10 000 kr från Förvaltningen för kulturutveckling, direktkvalificering till Novemberfestivalen 2023 samt festivalbiljett, resa och boende dit från Frame, ackreditering till Göteborg filmfestival 2024 och medlemskap i Oberoende filmares förbund och prisstatyn av Nana G Seydani 

Juryns motivering

En film som likt Jan Troells "Sagolandet" suggererar oss in i ett meditativt tillstånd, där vi genom oerhört vackra och minutiöst komponerade bilder, hamnar i ett landskap där allt är så lätt för själen att förstå. När vi sedan hela tiden har de olika mänskliga rösterna, som lugnt resonerar sig fram och tillbaka kring det vi ser, ter sig allt plötsligt absurt och mångbottnat. Helt enkelt en poetisk film om den komplexa människans system och den sköra naturen. 
 

Vad betyder priset för dig?

- Det betydde jättemycket. Motiveringen till priset sätter verkligen fingret på vad jag hoppats att folk skulle tänka om filmen, så det känns lite extra fint. En bekräftelse alla ständigt tvivlande filmare mår väldigt bra av helt enkelt.

Novemberfestivalen brukar kallas för SM i svensk kortfilm, hur är det att vara med i tävlan där?

- Superkul! Enda gången jag varit på Novemberfestivalen innan var under mitt första år på HDK-Valands filmkandidat, då var det pandemi och vi var nästan de enda som var där på plats. Så jag ser verkligen fram emot att uppleva det "på riktigt". Och förstår, en ära att få bli utvald!

Vad arbetar du med nu?

- I våras gick jag ut HDK-Valand, och har valt att stanna kvar i Göteborg och jobba på med lite olika saker. Lite frilansande inom journalistik och film. Lite lärarjobb. Och så ett nytt dokumentärprojekt som handlar om turism norr om polcirkeln, med fokus på Grönland! (Ivar mottog just FilmCloud projektstöd för sin kommande film (reds. anm.))

Återigen, grattis och lycka till!