porträtt
Bilder på Ðenana från prisutdelningen Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm. Stillbild från Ðenanas film "Ett rymdspel”

Jag är fortfarande kvar lite på den höga hästen efter att ha vunnit med så fina motiveringar.

Frame presenterar under hösten alla pristagare på Frame Filmfestival 2023. 



Dags att presentera Ðenana Arapovic och hennes film, Ett rymdspel, som vann både juryns hederspris i kategorin 27+ och Filmbryggans pris. Hederspriset består av juryns motivering och en ackreditering till Göteborg Filmfestival 2024. Filmbryggans pris består av teknik- och handledningspaket till ett värde av 25 000 kr.

27+ juryns motivering

"Kaxigt och spontant gestaltar filmskaparen sökandet efter en identitet och vågar exponera minnen och trauman från det förflutna. Trots temats komplexitet lyckas hen med humor och gränslös fantasi engagera oss i huvudpersonens öde. Denna skaparglädje imponerar på oss. Juryn ser en stor potential i filmskaparen och spår en ljus framtid. Till årets hederspristagare: använd ditt livliga och kreativa filmöga och fortsätt att göra oberäkneliga och utmanade filmer som både roar och oroar – vi är säkra på att du kommer göra det med bravur!"

Filmbryggans motivering

“Med inspiration från livets absurda, anarkistiska och förvirrande sida, skapat med en skakig kamera, skapas en harmonisk film. Filmbryggan ser fram emot den här filmarens kommande arbete.”

Vad betyder priserna för dig?

- Jag är fortfarande kvar lite på den höga hästen efter att ha vunnit med så fina motiveringar. Blev verkligen jättestolt att min film berörde juryn så! Är i kontakt med Filmbryggan om deras pris också så det känns bra.

Vad arbetar du med nu?

- Jag har påbörjat ett kort skräckfilmsmanus som jag planerar utveckla med hjälp av filmbryggans pris. Har varit med på Writers Gym med Zara Waldebäck och försökt gå helhjärtat in i denna manusprocess, passande under spooky season.
Annars så jag arbetar med en kort dokumentär där jag följer en skådespelare som medverkat i min kommande sci-f och regisserar även en lång musikdokumentärfilm! Just nu är jag på Uppsala Kortfilmfestival som en av deltagarna i Uppsala Talangdagar och det är väldigt intressant och givande. På lördag skall jag presentera Ett rymdspel för internationella filmfestivaler på programpunkten ”Would you buy this”. Hur kul som helst!

Återigen, grattis och lycka till!