Dessa får FilmClouds projektstöd våren 2018

Av 39 ansökningar har 4 projekt valts ut som nu tilldelas FilmClouds projektstöd på 25 000 kr vardera. Här hittar vi berättelser om komplicerad kärlek, vardagsflykt och en födelsedagsfest som spårar ur.

 

Johan Sellström, 25 år, Göteborg (producent)
Taking Offense är en dramakomedi som kretsar kring en middag mellan en syrisk flykting och en svensk journalist, där ideologi krockar med förälskelse. 

Adnan är en hängiven islamistisk fundamentalist medan Ingrid är en välkänd skribent och politisk aktivist med starka feministiska värderingar. De har stämt träff för att diskutera en artikel som Ingrid ska skriva, men på ett djupare plan, vilket blir dramats fokus, träffas de för att de vet att den attraktion de känner för varandra endast inträffar en gång i livet. Och för att de har en önskan om en framtid tillsammans, vilket får dem båda att förhandla med sina moraliska övertygelser. 

– Vår ambition med Taking Offense är att ställa intressanta frågor om vad som händer när ideologi krockar med mänsklig förbindelse. Dessa frågor är inte bara intressanta för oss i det samtida polariserade samhällsklimatet, de är även rotade i manusförfattarnas egna, ganska ovanliga erfarenheter av att växa upp i en religiös kult. 

Ellen Johansson, 23 år, Borås (regi & manus)
The Birthday är en 90-talsdoftande skräck-komedi som handlar om hur långt man är villig att gå för att få vänner.

16-åriga Zoe har precis har bytt skola och bjuder in två tjejer till hennes födelsedagsfest. Men ingen av dem vill komma, de är inte intresserade av att ha en till kompis. Det hela tar en vändning, bortom presenter och tårta, och förvandlas till en kidnappning. Tjejerna ska ha kul, även om det tar död på dem! 

– Jag är väldigt exalterad över att mitt manus endast innehåller kvinnliga karaktärer. Det ska bli kul att skapa en film där kvinnor inte visas som sexuella objekt och där kärlek inte ligger i fokus. 

Alecio Araci , 26 år, Göteborg (regi & manus)
Tjena Tjabo handlar om mötet mellan kioskägaren Tommy och tonåringen Antonio, där dialogen både sker på svenska och romani.

Tommy äger en grillkiosk där alla människor är välkomna. En kväll kommer Antonio, en ung kille, in på kiosken. Han är har tårar i ögonen och Tommy blir genast berörd av killens uppträdande. Det visar sig snart att de har mer gemensamt än vad de anat. 

– Romer behöver få göra mer saker på film än att tigga, stjäla och vara exotiska. De behöver få vara människor. Det är även viktigt att romani som språk får ta plats i svensk film särskilt med tanke på att det är ett minoritetsspråk och dessutom gett svenskan många lånord som används dagligen. 

Johan Falklind, 21 år, Göteborg (producent)
Den gula jackan är en film som ställer frågor om att spegla sig själv i andra människor och om hur vi bildar oss en uppfattning om någon utifrån endast små fragment ur deras liv.

Tova arbetar med att digitalisera gamla hemmavideor. Hon blir som besatt av en yngre och lyckligare kvinna i ett av banden. När händelserna i videon inte stämmer överens med vad Tova förutsatt börjar hon klippa om i banden; hon försöker skapa sig ett mer tillfredsställande slut.

– Stödet kommer användas till postproduktionen och distributionen av filmen som nu är färdiginspelad. Det är vårt största projekt hittills och vi har lärt oss fantastiskt mycket hittills om att hålla i en stor produktion. Nu vill vi utvecklas ännu mer i postproduktion och i att distribuera kortfilm.